Anarchistická federace

Řecko: Bitvy během demonstrace proti policejnímu rasismu

ŘeckoPoté, co pronikly na veřejnost informace o policejní proti-imigrantské čistce, při níž policisté týrali muslimské přistěhovalce, čekaly Atény demonstrace proti policejnímu rasismu. Druhou demonstraci v pořadí (v pátek 22. 3.) provázely tvrdé střety s policií, které za sebou zanechaly mnoho zraněných, zatčených a hospitalizovaných aktivistů a aktivistek.

K prvnímu střetu mezi radikálními imigranty, jejich spojenci a policií došlo před řeckým parlamentem. Demonstranti zasypali těžkooděnce vším, co bylo po ruce, na což jim bylo odpovězeno slzným plynem a dělobuchy. Potom se průvod vydal směrem k turisty vyhledávanému centru Atén - Agios Panteleimonas, kde došlo před pár dny k incidentu mezi policií a muslimy, který spustil dvoudenní vlnu protestů. Během průvodu protestující demolovali symboly státního a ekonomického útlaku - banky, luxusní nákupní centra, vládní vozidla. Poté průvod tvrdě napadlo několik jednotek těžkooděnců. Výsledkem bitvy bylo mnoho těžce zraněných a hospitalizovaných protestujících. 40 radikálů je stále ve vazbě. Jeden syrský demonstrant čelí obvinění z útoku na policejní stanici molotovovým koktejlem.

Pouliční nepokoje, které znovu změnily finanční centrum Atén ve válečnou zónu, přišly v době, kdy se v Řecku znovu šíří napětí. Počátkem měsíce se oficiální politika dostala pádem vlády do slepé uličky. V posledních týdnech také vyvrcholilo odhodlání městských partyzánských skupin, které realizovaly sérii útoků na kanceláře dceřiných firem korporace Siemens, která poskytuje policii fízlovací techniku používanou na kriminalizaci účastníků a účastnic prosincového povstání. K útokům, které díky varovným telefonátům nezpůsobily žádná zranění, se přihlásila skupina “Lidová vůle“, která na sebe na konci března vzala odpovědnost za útok na ústředí Státní správy pozemků. Řecká pobočka společnosti Siemens je namočena do jednoho z největších hospodářských skandálů odstupující vlády. Šéf pobočky je na útěku a jeho zástupce ve vazbě.
Verze pro tisk 25.5.2009 Tonda Kováč

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)