Anarchistická federace

Pražský pochod Veggie Pride

Veggie PrideV 90. letech se v Praze konaly pravidelně každý rok pochody za práva zvířat. Tehdy mívaly radikální nádech a také většinu jejich účastníků tvořili anarchisté a anarchistky. Letos přišla skupina lidí, kterým není lhostejné utrpení zvířat, s nápadem rozjet opět podobnou tradici pochodů, tentokrát s názvem Veggie Pride. Pod touto hlavičkou probíhají akce i v jiných evropských městech, například v Miláně, Lyonu či Birmighamu. Dnes, 16. května 2009, k nim přibyla i Praha.

Kolem jedné hodiny, kdy měl celý dnešní program začít, už bylo na Palackého náměstí několik desítek lidí. U info-stánků se prezentovala sdružení Česká vegetariánská společnost, Svoboda zvířat, Otevři oči a NESEHNUTÍ. Svůj reklamní stánek tu měl producent Robi „masa“. Na obrazovce běžely dokumenty o utrpení zvířat, lidé si mohli prohlédnout výstavu infopanelů k tématům vegetariánství a veganství, kožešin, velkochovů, pokusů na zvířatech, cirkusů a boje za práva zvířat. Bohužel naprosto chyběla nějaká zásadní zmínka či prezentace o radikální obraně zvířat, jakou představuje například Animal Liberation Front či v našem prostředí projekt Realita.tv. Trochu mě překvapila přítomnost transparentu OHZ (Ochránci hospodářských zvířat) – organizace, která svého času ztratila veškerý respekt u ostatních aktivistů za práva zvířat pro svou obhajobu spolupráce s předním českým neonacistou, Filipem Vávrou. Je ale možné, že za tu dobu ve vedení OHZ došlo k obratu.

V půl druhé přichází organizátoři s projevy. Nejprve o důležitosti akce při ochraně zvířat a o tom, že zvířata jsou cítící bytosti jako my. Následuje přečtení manifestu Veggie Pride, v němž zaznělo, že ke zvířatům se nesmí přistupovat jako k věcem, že je třeba soucitu vůči všem zvířatům, nejen domácím mazlíčkům. Bylo odsouzeno jakékoliv zneužívání zvířat a řečeno, že lze plnohodnotně žít i bez jejich zabíjení a věznění.

Po proslovech následovaných potleskem se účastníci chopili připravených transparentů a piketů a vyrazili na pochod. Ten byl skutečně dlouhý a vedl přes most na druhou stranu Vltavy, odtud na Újezd, k Národnímu divadlu, ke Karlovu mostu, na Staroměstské náměstí, k Prašné bráně, na Můstek a odtud přes Karlovo náměstí zpět na Palachovo, kam dorazil po dvou hodinách, tedy v půl čtvrté. Více jak sto lidí po celou dobu vydatně skandovalo hesla jako „Zvíře není zboží“, „Go, go veg“, „Po zvířecí svobodě chceme tofu v hospodě“, „Stop killing animals“, „Pes, kočka i kráva mají svoje práva“ apod. Někteří z pochodujících měli na tvářích masky zvířat.

Další program mělo zajistit živé hudební vystoupení na Palackého náměstí a večerní afterparty v pražském klubu Cross.

Doufejme, že další ročník Veggie Pride přitáhne více lidí, kteří jsou vegetariány, vegany, věnují se ochraně zvířecích práv či ji podporují. Snad zazní i větší důraz na to, že boj za zvířecí práva nelze oddělit od boje za ta lidská a že lepší svět je možný až ustane vykořisťování a útlak jak lidí, tak zvířat a přírody vůbec.

Webové stránky Veggie Pride ZDE
Verze pro tisk 16.5.2009 Libor Zelinka

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)