Anarchistická federace

Izrael: Protesty anarchistů proti bombardování Gazy

Anarchisté proti zdiV pátek 2. ledna 2009 bylo během blokády armádního letiště Sde Dov uvězněno 21 izraelských anarchistů a anarchistek z organizace „Anarchisté proti zdi“. Ti byli oblečení do bílých šatů potřísněných červenou barvou symbolizující krev. Na protest proti bombardování si polehali na příjezdovou silnici a předstírali mrtvé, tímto způsobem vyjadřovali svoji solidaritu s obyvateli Gazy. Po tom, co byli zatčeni, byla proti nim většinou vznesena obvinění z „narušování pořádku“ a několik dní budou držení ve vězení.

Jedna z anarchistek, Ayala, uvedla důvody akce: „Jsme tady, protože chceme vyjasnit vojenským pilotům, že to, co je pro ně jen stisknutím tlačítka uvolňujícího bombu, znamená pro nevinné lidi smrt. Když jsou ve výšce tisíců metrů, snadno na to zapomenou“. Podle kolektivu „Anarchisté proti zdi“ každý pilot, který shazuje bomby na Gazu je válečným zločincem.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že 46% spolčenosti je proti útokům na pásmo Gazy. Ve čtvrtek 1.ledna proběhla před domem izraelského premiéra demonstrace, které se účastnilo 200 lidí, mezi nimi desítky obyvatel Sderot, města, na které často dopadají rakety vystřelené z pásma Gazy. Demonstranti skandovali: „Mír pro Gazu, mír pro Sderot – Ne obležení, ne bombardování“. Mezi demonstranty byl také Jonathan Shapira, bývalý vojenský pilot, který odmítl vykonávat rozkazy na protest proti bombardování civilního obyvatelstva. V pátek 2 ledna rovněž proběhla v hlavním městě Izraele protiválečná cyklojízda.

Verze pro tisk 4.1.2009 Květoslav Vobořil

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy