Anarchistická federace

USA: Zemřel vězněný anarchista Harold Thompson

Harold ThompsonVe čtvrtek 16. listopadu zemřel na zástavu srdce vězněný anarchista Harold Thompson. Přestože byl nucen si ve vězení nespravedlivě odpykávat doživotní trest za čin, kterého se nedopustil, nenechal se vězeňským systémem zlomit a jako právník pomáhal vězněným podávat odvolání a stížnosti, zastupoval je, nepřestával bojovat za zlepšení podmínek pro vězněné.

Harold se narodil v roce 1942 v rodině irských imigrantů v Západní Virginii. V 60. a 70. letech se aktivně účastnil aktivit anarchistického hnutí. Ve svých aktivitách neváhal porušit i vlastnická práva a získávat tak finanční zdroje na financování činnosti hnutí. Díky těmto aktivitám byl již dříve uvězněn.

V roce 1978 byla brutálně zavražděna jeho partnerka a matka jeho dětí. Vraždu spáchal nějaký Crawley, který byl zakrátko propuštěn poté, co se rozhodl svědčit v jiném případu jako korunní svědek. Potom, co byl vrah Crawley propuštěn, nechal se v baru slyšet, že má v plánu zabít Heroldovi děti, především to, které jej usvědčilo z vraždy své matky. Po několika dnech byl Crawley zastřelen maskovaným pachatelem, který nebyl policií chycen. Podezřelým se automaticky stal Herold a v pochybném procesu byl odsouzen na doživotí a k 50 letům navíc. Herold se k činu nikdy nepřiznal a neustále tvrdil, že je odsouzen proto, aby byl jako anarchista umlčen a bylo mu zabráněno pokračovat v aktivitách. Herold napsal mnoho textů o vězeňském systému, státu a různých podobách anarchistického odporu.

Stránka věnovaná Heroldovi (anglicky): http://www.haroldhthompson.uwclub.net/
Několik jeho textů (anglicky): http://www.haroldhthompson.uwclub.net/writings.htm
Verze pro tisk 25.11.2008 Květoslav Vobořil

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy