Anarchistická federace

Anarchistický 1.máj na Střeleckém ostrově

Dnes, na Prvního máje, se sešli na Střeleckém ostrově anarchisté a anarchistky, aby si připomněli tradici tohoto dne. Z iniciativy A-kontra, Anarchofeministické skupiny a Československé anarchistické federace začali přicházet kolem půl jedné na toto tradiční místo prvomájových anarchistických srazů. Před jednou hodinou odpolední si asi 130 přítomných vyslechlo proslov vracející se k prvomájové tradici a snaze neonacistů a fašistů zneužít tento den. Po proslovu se konal krátký workshop ve skládání papírových květin. Ty byly nakonec kolem půl druhé položeny spolu s šeříkovým věncem k improvizovanému pomníku těch, kteří stáli na počátku prvomájové dělnické tradice.

Anarchistický 1.máj - květiny

Jelikož přicházeli stále další lidé, rozrostl se i počet anarchistických praporů. V 13:45 se odebralo asi 200 přítomných na krátký pochod. Ten proběhl v poklidném duchu, vepředu se objevily transparenty „Odpor žije, boj pokračuje! Chicago 1886 – Praha 2008“ a „Kapitalismus proti lidem, lidé proti kapitalismu“, místy došlo na skandování hesel „Viva Anarchia“, „Proti státu, kapitálu – za svobodu, samosprávu“, „Anarchie – pořádek bez vlády“, „Naše životy do našich rukou“ apod.

Anarchistický 1.máj - čelo průvodu

Asi po půlhodině došel průvod na Palackého náměstí, kde se po krátkém rozloučení demonstranti rozešli. Ne však úplně, většina vyrazila na Festival proti rasismu, který začal ve dvě hodiny na Císařské louce a kam přichází stovky lidí.
Verze pro tisk 1.5.2008 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy