Anarchistická federace

Summit NATO v Rumunsku doprovázejí masivní represe

V článku jednoho z českých účastníků protestů proti NATO v Rumunsku jste se mohli přesvědčit, jak vypadá policejní represe na vlastní kůži – nejde však o ojedinělý případ, jak dokládá zpravodajství IndyMedia. Rumunská policie vyhrožuje místním aktivistům a jejich rodinám a odrazuje je od účasti na demonstracích. Všem zadrženým policie snímá otisky, fotografuje je a jsou zadržování až 24 hodin. Řada protestujících nebyla na území Rumunska vůbec vpuštěna.

Ve městě je 27 000 policistů, vojáků, odstřelovačů a příslušníků tajné policie. V celém městě jsou zakázány demonstrace. Rumunští aktivisté vyzývají k mezinárodní solidaritě: „Uspořádejte ve vašem městě solidární akci – solidarita je naší zbraní:“

Některé případy represe:

19. března: na hraničním přechodu Calafat nebylo do země vpuštěno šest německých odpůrců NATO, byli prohledávání devatenáct hodin.

28. března: americká hard corová skupina Die Young nebyla vpuštěna do země.

29. března: pět anti-NATO aktivistů v Bukurešti bylo zadrženo policií a předvedeno na policejní stanici. Odmítli snímání otisků i fotografování.

31. března: sedm českých odpůrců NATO nebylo vpuštěno do země, na hranicích byli drženi osm hodin. Jeden z aktivistů u sebe měl informace o hnutí proti americkým základnám v ČR. Více zde.

1.dubna – 00:30: tři aktivisté byli zadrženi na ulici. Na místě byli zadržováni dvě hodiny, poté byli předvedeni na policii. Je proti nim vedeno řízení za držení zbraní (byl u nich nalezen švýcarský vojenský nůž).

1. dubna ráno: čtyři aktivisté se pokusili překročit hranice, policie jim oznámila, že ví, že se chtějí zúčastnit anti-NATO protestů. Nebyli vpuštěni do země.

1. dubna – 12,30: jedna osoba byla zadržena a předvedena policií pro „podezření z krádeže“, propuštěni byli kolem 18. hodiny.

1. dubna: autobus s berlínskými anti-NATO aktivisty byl v Pitesti zastaven, cestující byli předvedeni na policii a vyslýchání. Poté byli eskortováni z Pitesti a pokračovali dále do Bukurešti, kam přijeli pozdě v noci – stále doprovázeni policií.

1. dubna – navečer: skupina čtyř anti-NATO aktivistů rozdávající letáky byla předvedena na policii. Policejním kontrolám a prohlídkám se nevyhnula ani řada dalších protestujících.

2. dubna kolem 12,30: do konvergenčního centra – hlavního místa setkávání anti-NATO aktivistů vnikla policie a místo prohledala.


Podle IndyMedia UK zpracovala lin.

Další informace:
Contra Doxa

Policejní represe v Bukurešti - video na youtube
Policejní represe v Bukurešti II - video na youtube

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)