Anarchistická federace

Summit NATO ve znamení represí – pohled zatčeného českého účastníka

Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) je vojenským paktem, který prý brání demokracii a lidská práva. Z toho, jak to vypadá v praxi, dostali anarchisté lekci během summitu v rumunské Bukurešti: demokracie znamená zákaz demonstrací, lidská práva si je třeba přeložit jako práva na razie policejních těžkooděnců, kopance do hlav a mezi nohy. Podobně jako roku 2000 v Praze zapomeňte na svobodu pohybu a na ochranu před policejním násilím… A-kontra informoval český účastník protestů v Bukurešti známý pod přezdívkou Krtek.

ContraDoxaJestliže včera (2. dubna) slavnostně začal summit NATO, represe proti jeho odpůrcům jsou staršího data. Rumunské vládě a médiím se podařilo vyvolat antianarchistickou psychózu, demonstrace byly zakázány. Podle informací mezinárodní mediální sítě Indymedia zastrašovala jednotlivé aktivisty před účastí na demonstracích výhrůžkami problémů, které kvůli tomu budou mít jejich rodiny. Pokud někdo ve dnech protestů projížděl do Rumunska přes některý z hraničních přechodů, musel brát slova o tom, že Evropská unie (jejímž je Rumunsko členem) je prostorem pro „volný pohyb osob, zboží a informací“ jako neobyčejně špatný vtip. Celá řada aktivistů, včetně redaktora A-kontra, nebyla přes hranice vpuštěna – pouze na základě „podezřelého“ vzhledu a materiálů nalezených při ponižujících osobních prohlídkách. Do města bylo povoláno 27 000 policistů, kteří dávali jasně najevo, že jakýkoli projev nesouhlasu rozdrtí.

V samotný den zahájení summitu policie obsadila vchod do aktivistického centra, které se nachází v jedné z hal továrny Timpuri Noi. Kolem druhé hodiny do tovární haly vtrhla jednotka místních robocopů (žandarmerie) a všech 46 přítomných aktivistů zatkla. Zákrok byl velice brutální. Absurdní záminkou bylo údajné napadení majitele továrny, které v případě aktivistů nedává žádný smysl. Policisté také ničili majetek aktivistů. „Můj notebook letěl pět metrů vzduchem,“ vypráví přítomný anarchista z Česka. Policie v uzavřených vozidlech použila i slzný plyn.

Policejní brutalita pokračovala o to intenzivněji v přepravních vozidlech. „Kopali mě do hlavy a mezi nohy,“ uvedl český aktivista. Výsledkem policejního řádění byla mj. jedna zlomená noha a jedna hospitalizace. „Nejhůře zraněný byl jeden aktivista z Moldávie. Zatímco my ostatní jsme byli spoutáni plastikovými pouty, jeho spoutali kovovými pouty a pak od nich ztratili klíčky. Zatímco on byl už úplně zelený z nedokrvení, střídalo se kolem něj asi deset fízlů, kteří mu pouta nakonec přeřezávali pilkou na železa.“

Aktivisté byli rozvezeni po různých policejních stanicích, kde museli podepsat protokol v rumunštině, pouze na základě ústního překladu do angličtiny. Čekali až do sedmi, než přišel majitel továrny, který mezi nikým ze zatčených nepoznal údajné útočníky. Když byli propuštěni, demonstrovali před další policejní stanicí za propuštění posledního zadrženého, k čemuž došlo půl hodiny před půlnocí. Nikdo nebyl obviněn, což svědčí o naprosté účelovosti záminky.

Jaký bude druhý a třetí den protestů proti NATO, je otázkou. Už včera jsme ale viděli malou ukázku toho, jak směšná a neupřímná slova o demokracii, lidských právech a svobodě pohybu jsou pouze hořkým vtipem. Všichni ti vyžehlení politici z celého západního světa potřebují vždycky nějakého toho lokálního policejního Drákulu, který bude držet jejich oponenty v patřičných mezích. Lhostejno, jestli roku 2000 v Praze, nebo roku 2008 v Bukurešti. To, co je ovšem nyní třeba především, je solidarita. Elity musejí vědět, že jim podobné šikany, jako byla ta včerejší, jen tak neprojdou, a že se najde dost lidí, kteří budou brát útok na jiného odpůrce NATO jako útok na sebe samého.
Verze pro tisk 3.4.2008 Ondřej Slačálek

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy