Anarchistická federace

JMZ Česká Třebová obnovuje aktivity

S několika lidmi z České Třebové a okolí, jsme se rozhodli vzkřísit aktivity místní skupiny Jídlo místo zbraní! a pravidelně vyjadřovat solidaritu spoluobčanům bez přístřeší v podobě rozdávání jídla, ošacení a psychické podpory. První rozdávání jídla proběhne 8. 12. 2007 v České Třebové před vlakovým nádražím od 13:00, druhé pravděpodobně 22. 12. na stejném místě, ve stejný čas.

Nebaví nás už nečinně přihlížet ignoraci a hulvátství politiků a městských a obecních zastupitelů, kteří problém bezdomovectví řeší šikanováním a vykazováním z veřejných zastřešených prostor prostřednictvím kamerových systémů a městské policie. Bezdomovectví nepovažujeme za důsledek neschopnosti a nepřízpusobivosti několika lidí. Jeho příčinu vidíme v samotném systému a v apatii zakořeněné ve společnosti. Systém, ve kterém je vše považováno za zboží, včetně potravin, bydlení a lidské práce, se fakticky nechce, ani nemůže vypořádat s problémy, které přináší rostoucí propast mezi lidmi movitými a těmi, kteří jsou donuceni přepočítávat každou korunu.

Jídlo místo zbraní!

Podle střízlivých odhadů žije v současnosti v České republice asi 190 000 bezdomovců a jejich počet se každým rokem zvyšuje o 10%. Téměř 200 tisíc lidí tedy přežívá v noclehárnách, azylových domech, squatech, ve sklepích,v domech určených k demolici, ve starých automobilech, kontejnerech, výměnících, ve stanech, v zemljankách, v kanálech a v lesích. Dalších 250 000 lidí musí přežívat v bytech III. a IV. Kategorie s obavou, jestli tyto prostory na hranici obyvatelnosti, stihnou opustit dříve, než jim spadne střecha na hlavu. Lidem, kteří mají takovéto problémy s bydlením, často nezbývají peníze na placení zdravotního pojištění, tudíž nemají dle české legislativy nárok na zdravotní péči. Kolem 65% bezdomovců trpí nějakou chorobou či postižením. Navíc většina z nich trpí nedostatkem kvalitní stravy a teplého oblečení a zhruba 30 % nedostatečnou hygienou.

Na druhou stranu výdaje na zbrojení České Republiky spolkly v loňském roce závratných 55,7 miliard Kč. Každým rokem se tyto výdaje navýší v průměru o 2,5 miliardy Kč. Stoupající nároky na modernizaci armády, členství v NATO, účast našich jednotek v misích v Kosovu, Bosně a Hercegovině, Afgánistánu a Iráku, počínající militarizace Evropské Unie a plánované mise v rovníkové Africe – všechny tyto události, do kterých obyčejný člověk nemá šanci zasahovat, navýší výdaje na zbrojení o další a další miliardy. Za několik let tedy bude Česká republika potřebovat na zbraně, vojáky a války magických 100 miliard Kč ročně. Za celou dobu své existence od roku 1993 vydala ČR na zbrojení astronomickou částku 573 miliard korun.

Kolektiv lidiček Jídlo místo zbraní - Česká Třebová je schopen za 400 Kč připravit plnohodnotné veganské jídlo pro 30 hladových krků. Za částku, kterou Česká republika vydala v roce 2006 na zbrojení, by se dalo připravit jídlo pro 2/3 obyvatel celé planety (pokud počítáme české ceny potravin). České populaci by jídlo připravené z peněz - utopených naší vládou v armádě a ve válkách za jeden rok - vystačilo na 100 dní. Za astronomickou sumu, kterou politici vydali na zbrojení během 13leté existence ČR (573 mld. Kč) by bylo možné připravit plnohodnotný oběd pro 6 zeměkoulí, a ještě by zbylo pro jedlíky na přidání. Proč musí svět včetně tak malé země jako je ČR utrácet tolik peněz za zbraně? Proč musí denně zemřít v důsledku hladomoru 16 000 dětí?

Skupina Jídlo místo zbraní – Česká Třebová funguje na rovnostářských principech. Veškerá rozhodnutí přijímáme konsensem. Jsme otevřenou skupinou a uvítáme každého dobrovolníka a dobrovolnici, kteří by chtěli pomoci a jsou jim sympatické naše ideály. Jak dlouho a jak často bude fungovat rozdávání jídla v České Třebové závisí i na vás.

Kontaktní mail: undertakerdis@seznam.cz
Naše webové stránky: http://sponte.unas.cz/fnb.html

Verze pro tisk 4.12.2007 kolektiv JMZ ČT

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)