Anarchistická federace

Horký guláš v České Třebové

Při příležitosti prvního ročníku Globálního dne Food Not Bombs, v neděli 11. 11. 2007, navařili aktivistky a aktivasta pro sociálně slabší spoluobčany velkou várnici horkého veganského gulášku...

Gulášek byl podáván i za nepřízně počasí od 13 do 15 hodin před vlakovým nádražím v České Třebové. Horká pochoutka, kterou si všichni pochvalovali, nasytila 10 hladových žaludků. Dva strávníci projevili zájem o informace o vraždě, která byla spáchána na aktivistu Food Not Bombs loni v Petrohradě. Sněhová kalamita přilákala na nádraží i spoustu dobře zaopatřených lidí, kteří se podivovali naší aktivitě. Rozdávat jídlo a přitom neinkasovat peníze ani politické body se zdálo být podivné. Vsoučasnosti to nevypadá, že skupina Jídlo Místo Zbraní - Česká Třebová bude pravidelně vařit zdejším, méně úspěšným, spoluobčanům. Na výzvy o spolupráci se nepřihlásil dostatečný počet dobrovolníků. Pokud vám jsou aktivity a principy FNB sympatické, kontaktujte nás! To jestli bude fungovat FNB a jak dlouho, zaleží i na vás!

Globální den Food Not Bombs

Globální den FNB vyhlásila Petrohradská FNB, rozhořčená z vraždy, kterou loňského roku spáchali neonacisté na Timura Kacharavu, který právě odcházel z rozdávání jídla sociálně slabším. Při této příležitosti jsme šířili informační letáček, ve kterém se širší veřejnost seznámila s hrozbou neonacismu v Rusku.


Text letáčku:

13. listopadu 2006 zabili neonacisté v Petrohradě v Rusku Timura Kacharavu, 20-ti letého studenta, hudebníka, antifašistu, našeho soudruha. Timur byl napaden na cestě z „Food not bombs“: rozdával zdarma veganské jídlo bezdomovcům a lidem v nouzi.

Dnešní globální akce Food not bombs je věnována Timurově památce a koná se na mnoha místech v mnoha různých zemích jako třeba Bělorusku, Francii, Rusku, Británii, Lotyšsku, Ukrajině a USA…

Rozdávání jídla těm, kteří ho potřebují v našich velkých i menších městech. Doufáme, že vzbudíme vaši pozornost k problému neonacismu, který existuje na různých místech a který vlády některých zemí raději ignorují. Timur a ostatní lidé byli zavražděni neonacisty přímo uprostřed velkých měst.

FNB - Jídlo Místo Zbraní bylo vytvořeno v 80tých letech ve Spojených Státech jako část protijaderného hnutí. Nyní existuje po celém světě! Členové FNB jsou sebeorganizované skupiny fungující na principu solidarity, veganství a antifašismu.

Každý den potkáváš lidi, kteří nemájí základní prostředky k přežití. Proč musí jít touto cestou? Kdo z nich profituje? Proč se nic nemění? Víme, že pokud chceš něco změnit, tak musíš jednat! Jsme si jistí, že každý může něco dělat. Dnes si mnoho lidí přečte tento leták v mnoha jazycích po celém světě.

Zítra bude nový den a co se bude dít záleží na tobě. Na nás. Na každém!

Verze pro tisk 19.11.2007 ČSAF - východ

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)