Anarchistická federace

Anglie: Antifašisté zablokovali mítink Britské národní strany

Nick Griffin, vůdce Britské národní strany si na 16. října naplánoval projev během mítinku své strany v Kinberly Parish Hall. Budovu ovšem obklíčili antifašisté, kteří se zde s předstihem shromáždili a zablokovali všechny přístupové vchody. Odpůrci krajní pravice značně převyšovali počty policie, zároveň i členy Britské národní strany a jejich stoupence. Antifašistická akce byla uspořádána kampaní „Zastavme Britskou národní stranu“ z Nattinghamshire.

Početní převaha přítomných antifašistů nad policií byla tak značná, že se policie raději ani nepokoušela zasáhnout, aby vytlačila antifašistickou blokádu. Pouze jednou se policie zoufale pokusila vytvořit průchod pro členy Britské národní strany k jednomu vchodu do budovy. Antifašisté se policistům postavili na odpor, došlo ke strkanicím, při kterých policie zatkla 3 antifašisty. Jeden antifašista byl propuštěn bez obvinění, další dva antifašisté na kauci.

Nakonec se Griffinovi podařilo za policejní asistence dostat do budovy, ale nebylo mu to nic platné. Jeho projev si mohlo za napjaté atmosféry vyslechnout pouze několik jeho stoupenců, kterým se podařilo dostat do budovy společně s ním. Nadále pokračovala dvouhodinová antifašistická blokáda, která znemožnila uskutečnění mítinku.
Verze pro tisk 30.10.2007 Květoslav Vobořil

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy