Anarchistická federace

Izrael: Squatu Ben-Atar hrozí vyklizení

Squat Ben-Atar se nachází v dělnické čtvrti na jihu Tel Avivu, která je již po mnoho let zanedbávána. Budova Ben-Atar je vlastněna náboženskou obcí a byla kdysi využívána jako Mikveh (náboženské lázně). Posledních dvanáct let nebyla budova legálním vlastníkem využívána a mnoho let byla prázdná.

Asi před třemi lety se skupina mladých anarchistů a punkerů, často bez domova, rozhodla do budovy nastěhovat, žít v ní a rozjet zde sociální centrum pro aktivisty ze scény a ze sousedství. Během tří let existence se ve squatu konalo mnoho akcí, filmových promítání, představení, výstav, zábav apod. Stal se také centrem mnoha politických skupin, umělců, hudebníků a místem pro lidi, kteří hledali teplé místo, kde by mohli nějakou dobu pobýt.

Squat Ben-Atar

Squat Ben-Atar se stal také domovem malé ale velmi aktivní anarchistické komunity v Izraeli – skupiny Anarchisté proti zdi, bojovníků za práva zvířat, ekologů, feministů/tek a radikálních homosexuálů.

Po dlouhém právním sporu, který byl zahájen na popud některých vlastníků, soud rozhodl squattery vyhnat. Zatím není jasné, jaké mají majitelé s domem záměry. Soudní vystěhování bylo původně určeno na úterý 23. října, později odloženo o týden na 31. října. Squatteři a jejich přátelé chystají petici a protestní akce.

Více na http://israel.indymedia.org

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)