Anarchistická federace

Portugalsko, Protesty proti GMO

„Uvědomělí konzumenti“, odpůrci geneticky modifikovaných potravin z nehierarchické organizace Gaia zorganizovali v Portu šestihodinový protest během summitu ministrů hospodářství zemí Evropské unie.

Aktivisté se objevili před Hotelem Sheraton, kde zrovna probíhal summit ministrů EU. Před hotelem zněl dvě a půl hodiny z megafonu i hrdel účastníků protestu nesouhlas s GMO a současně jej hudebně doprovázela početná skupina „samba of resistance“. Následně v průběhu tři a půl hodiny protestující obešli celé portugalské město Porto, a rozdávali letáky o potravinách GMO a ohroženích, která s nimi souvisejí. Ze strany návštěvníků i místních obyvatel Porta byl velký zájem, někteří se přidávali k protestujícím nebo tleskali na znamení souhlasu s protestem.

Zájem médií byl ohromný. Všechny televizní stanice, rádia a noviny dokumentovaly protesty. V televizi proběhla taktéž 15-ti minutová reportáž o aktivistech z nehierarchické organizace Gaia. Vypadá to na to, že každá akce má šanci se probít na první stránky novin, především po přímé akci, která proběhla 17. září, kde 50 km od Aljezur 60 aktivistů zničilo pole s geneticky modifikovanou kukuřicí. Byla to první akce tohoto druhu v Portugalsku. Od té doby je každý den v masmédiích o GMO slyšet, probíhají diskuse atd.

Podle statistik 90% společnosti neví o GMO nic. Proběhla taktéž tisková konference uprostřed hotelu s představiteli organizace Greenpeace a nehierarchické organizace „Platforma proti GMO“. Na 3. října se v hlavním městě Lisabonu chystá velká veřejná debata s účastí masmédií a pozvaných stoupenců a odpůrců pěstování GMO, politiků, obhájců GMO a organizace Gaia. V současnosti je toto téma číslo jedna v politickém a společenském životě, stejně tak i v médiích. Každý den se něco na toto téma vysílá.

Na stránkách www.eufemia.ecobytes.net můžete shlédnout filmy z přímých akcí 17.září, související články z novin a televize.

Verze pro tisk 25.9.2007 Květoslav Vobořil

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)