Anarchistická federace

Kuba 2007 - Rozhovor s M.L.C.

Rozhovor s kubánskými anarchisty z Movimiento Libertario Cubano (MLC, Kubánské libertinské hnutí) vyšel původně v ruském časopise Situace, jenž vydává anarchistická organizace Autonomní akce (www.avtonom.org), a týká se nynější politické situace na „ostrově svobody“. Více informací naleznete na www.mlc.contrapoder.org.ve (kubánské anarchistické stránky) a www.nodo50.org/ellibertario.

Movimiento Libertario Cubano

Fidel Castro je v posledním tažení. Kdo si myslíte, že na Kubě povládne po jeho smrti?

Fidel Castro ještě není mrtvý, ale i když se znovu objeví na scéně, jeho role coby vůdce revoluce a šéfa vlády je pryč. Jeho bratr Raul prozatím zdědil diktaturu, ale s odchodem jeho bratra nebude mít štěstí, aby si dlouho užíval svou moc. Mnoho faktorů signalizuje opak.

Myslíte, že je Fidel diktátor, ano nebo ne?

Někdo, kdo je u moci téměř polovinu století, násilně drtí jakoukoliv opozici, může být považován stejně jako Stalin za diktátora.

Jaká byla Fidelova politika, co se týče ostatních levicových hnutí (anarchisté, trockisté apod.)?

Pokud jde o trockisty, náležela by tato otázka těm, kdož setrvávají v romantické víře ve Lva Davidoviče. Někteří Kubánci z této sekty emigrovali ze země kvůli represi, která následovala po smrti Che Guevary. Anarchisté byli perzekuováni vždy, z počátku byl některý náš soudruh vyloučen z odborů, později smrt, vězení nebo exil byly lékem, který naordinovala vláda proti kubánským anarchistům.

Fidelův bratr Raul se nezdá být silným politikem, je to tak?

Nejenže vypadá slabý, on je slabý. Zdědil hodnost šéfa kubánské armády a Fidelova následníka v roce 1959, když byl jedinou osobou, které mohl diktátor věřit. Byl vždy zvyklý přijímat rozkazy od svého bratra a když jeho bratr zemře, nebude mít takovou moc, jako má nyní. Prozatím pověřil jakýsi výbor, který ve skutečnosti řídí vládu kvůli indispozici jeho bratra. S diktátorovým odchodem se ocitne Raul sám v zemi, která se drolí pomalu ale jistě pod požadavky politické, sociální a ekonomické změny. Raul není způsobilý, aby šel ve Fidelových stopách, a nemůžeme vyloučit násilné lidové povstání proti režimu. Přinejmenším to vypadá, že ve Washingtonu očekávají nejhorší a připravují se na takové dění.

S výjimkou vaší webové stránky, jsme jinou funkční nenašli. Je kromě vás na Kubě nějaká jiná libertinská skupina?

Nemyslíme si, ale je to možné.

Jaký je váš vztah ke Kubánské komunistické straně?

S PCC neudržujeme žádnou komunikaci ani vztahy.

Je po Fidelově smrti v kubánské politické situaci možná změna, jako například v Rusku v letech 1989 až 1993 po pádu Sovětského svazu? Jestliže ano, jak by se změnila politika MLC?

Je to možné, ale prozatím na tuto otázku nejsme schopni odpovědět. Politická změna implikuje změnu ve strategii, ale výchozí taktika bude určována našimi možnostmi.

Jaké je kubánské politické uspořádání dnes? Sovětská republika, diktatura nebo něco jiného?

Kubánská mocenská struktura byla zkopírována podle sovětského státu v roce 1960. Ústava, která byla přijata v roce 1976, byla kopií Stalinovy ústavy z roku 1936 a stále ještě platí.

Dnešní ruská politická elita mohla zůstat u moci díky uchopení kontroly nad ropou a plynem. Co drží kubánskou ekonomiku naživu nyní?

Dnes je kubánská ekonomika držena naživu díky bezplatné venezuelské ropě, kterou posílá Chavez, také kvůli penězům, které ze zahraničí posílají na Kubu Kubánci žijící v exilu a také díky turismu.

Je mnoho Kubánců nešťastných, protože je Kuba socialistická?

Přes deset procent populace žije v zahraničí. Na Kubě je velmi slabá občanská opozice, ale je nemožné, aby oponenti systému veřejně vystoupili. Můžeme jen citovat statistiky těch Kubánců, kteří se uchýlili k emigraci (téměř milion), ale ne proto, že je Kuba socialistická, nýbrž proto, že to je diktatura mimo čas a prostor, příliš dlouhá a nudná.

Jak žije obyčejný Kubánec? Může se volně cestovat na Kubu a z ní? Může se kritizovat Castro? Může Kubánec koupit auto pro svou rodinu?

Obyčejný Kubánec žije v chudobě a s malou vyhlídkou na zlepšení, pokud se nezmění systém, jako se stalo v Rusku a východní Evropě. Je zakázáno opustit zemi a dokonce cestování z jednoho města do druhého je pod dohledem. Je zakázáno kritizovat Castra, jakožto reprezentanta vlády, národní suverenity, ekonomiky atd. Jakákoli kritika je velmi nebezpečná a po závažné výstraze můžete být posláni do vězení, pakliže trváte na svém, a obviněni z kontrarevoluční činnosti. Je prakticky nemožné koupit auto, ačkoli tu existuje černý trh, platy jsou příliš nízké. Jen vládní či armádní činitelé mají přístup k tomuto typu dopravy.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)