Anarchistická federace

Praha, Odborářská demonstrace

Na sobotu 23. června svolala Českomoravská komora odborových svazů (ČMKOS) demonstraci proti vládnímu návrhu reformy veřejných financí. Do Prahy se začali v dopoledních hodinách sjíždět (nejen) členové všech větších odborových svazů ze všech koutů republiky, aby se setkali kolem jedenácté hodiny u Domu odborových svazů. Zde jim chvíle před pochodem zpříjemňoval dětský akordeonový orchestr či připravené občerstvení. Brzy se začal formovat průvod, do jehož čela se postavila s transparentem „Zastavte škrtformu“ skupinka odborářských bossů, jíž vévodil šéf ČMKOS, senátor Štěch.

OS KOVO

Ještě nějakou dobu se čekalo, až dorazí odboráři, kteří zrovna přijížděli vlaky na nedaleké pražské hlavní nádraží. V 11:40 se vyrazilo. Průvod byl seřazen barevně podle jednotlivých odborových organizací – kováci, pošťáci, zaměstnanci ve školství, horníci atd. Demonstranti měli množství vlajek, balónků, čepic a vest, které dávaly znát jejich příslušnost k danému svazu. Nikde však žádné radikálnější heslo.

Čelo pochodu

Horníci

Za hlavním průvodem, který čítal asi 18.000 lidí, šla s dechovkou v čele necelá tisícovka odborářů Asociace samostatných odborů (ASO), kterou tvoří především železničáři. Ti svou přítomnost uváděli transparentem, jenž požadoval generální stávku. Alespoň někdo si tedy uvědomil, že pouhá demonstrace plány vlády neovlivní a že je potřeba, aby následovaly razantnější kroky.

Železničáři

Neutichající pochod směřoval po magistrále, zahnul u opery do ulice Politických vězňů a Opletalovou vyústil na Václavské náměstí, kde již bylo připraveno řečnické pódium. Zde byl také sraz anarchistického bloku (ZDE). Anarchistů se na demonstraci nakonec ukázalo 40 až 50, a to jak neorganizovaných, tak členů Československé anarchistické federace (ČSAF). Anarchokomunistické alternativy (AKA), Kolektivně proti kapitálu (KPK) či lidí kolem časopisu A-kontra. K vidění byly černé a černorudé vlajky a transparent „Kapitalismus proti lidem / Lidé proti kapitalismu“. ČSAF k této příležitosti natiskla 6000 letáků (ZDE a ZDE), které se rozdávaly přítomným demonstrantům a kolemjdoucím.

Anarchisté

Na pódiu, které bylo vybaveno projekcí (pouštěly se výroky premiéra Topolánka), promluvili především odborářští bossové se svou kritikou vládní reformy. Dostalo se i na slova solidarity od zástupců odborů z jiných zemí. Zaujal především představitel odborů ze Slovenska, který velmi rázně řekl, že protesty musí být podpořeny stávkou, aby si z nich mocní vůbec něco dělali.

Na Václavském náměstí

Verze pro tisk 24.6.2007 Stanislav Rubeš

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)