Anarchistická federace

Ukrajina, Pozvánka na mezinárodní setkání FNB

Food Not Bombs (FNB, Jídlo místo zbraní) je formou protestu proti militarismu a jaderné energii, chudobě a bezdomovectví. Stovky skupin FNB po celém světě rozdávají zdarma jídlo lidem v nouzi. Jde o přímou akci proti kapitalistickému systému nenasytnosti a zisku. Skupiny FNB rozdávají jídlo na ulici, protestech a během akcí, a napomáhají tak budování autonomních antiautoritářských struktur soběstačnosti ve vlastních komunitách.

Skupiny FNB z Ukrajiny a Ruska zvou na mezinárodní setkání Food Not Bombs. To se bude konat na Ukrajině, nedaleko Užhorodu, od 11. do 20. srpna 2007. Tato událost proběhne spolu s mezinárodním No Border Campem proti systému deportací a politice „pevnosti Evropa“ a „globálního apartheidu“.

Pořadatelé doufají, že se dají dohromady FNB kolektivy z celého světa. Dnes východní Evropa zažívá explozi aktivit Food Not Bombs. V Rusku samotném je kolem 50 skupin, které pravidelně rozdávají jídlo. Tucty skupin jsou i na Ukrajině, v Bělorusku, Estonsku, Polsku, České republice atd.

Na setkání budou různé druhy workshopů, seminářů, diskusí a tréninků: od výměny receptů po diskuse o politických aspektech Food Not Bombs. Dále: Jak může být protest viditelněji vyjádřen na akcích (transparenty, letáky, hudba atd.). Jak se vypořádat s rostoucí represí (příklady z USA, Běloruska, Ruska, Filipín atd.). Jak spojit FNB s dalšími formami protestu? Aktivisté z různých zemí budou mít skvělou možnost vyměnit si své zkušenosti s jednáním s fízly a dalšími potížisty, s komunikací s kolemjdoucími, s vytvářením komunity s lidmi, kterým dávají jídlo a tak dál.

Pokud jde o praktickou stránku, kromě potkání se navzájem a sdílení zkušeností skupin FNB celého světa (je potvrzeno, že plánují přijet někteří aktivisté FNB například z USA a Austrálie) se bude zajišťovat jídlo pro No Border Camp. Také pravděpodobně proběhne nějaká akci v okolí. Detaily se budou diskutovat a plánovat, až se na ně narazí. Ukrajina zrušila vízovou povinnost pro občany Evropské unie, USA a některých dalších zemí, takže pokud máte pas některé ze západních zemí nepotřebujete s největší pravděpodobností žádné vízum.

Pořadatelé chtějí, aby setkání bylo založeno na skutečně demokratických principech a všichni zájemci participovali na jeho organizaci. Jestliže si myslíte, že byste mohli zorganizovat workshop nebo seminář v otázce, kterou považujete za důležitou, máte možnost. Obraťte se na kontaktní e-mail, potřebujete-li k tomu nějakou pomoc. Posílejte své nápady.

Pro více informací pište na: fnb-gathering@riseup.net

Více o Food Not Bombs ZDE
Food Not Bombs v Československu ZDE

Píšou jinde

Odkazy