Anarchistická federace

Modrá šance - modré šílenství

Dne 13. května 2006 proběhla na náměstí v Kolíně jedna ze série antivolebních akcí ČSAF Kutnohorsko, která se pokusila narušit předvolební míting ODS. Sešli/y jsme se v počtu deseti lidí a vyrazili/y jsme upozorňovat na asociální politiku modrých ptáků. Část aktivistů byla maskována jako prasata, čarodějnice (obrázek) nebo kostlivci - jako metafora politiky této strany. U kašny uprostřed náměstí byl rozvinut transparent (obrázek) s nápisem "Neztrácej čas u voleb! Bojuj za svá práva! Bojkot voleb 2006". Druhá část aktivistů a aktivistek rozdávala letáky v okolních ulicích, celkem se jich rozdalo okolo šesti set. Mimo jiné proběhl i výlep protivolebních samolepek v ulicích Kolína (obrázek).

Kandidáti ODS z nás byli celkem nešťastni a vyzývali své stoupence a stoupenkyně, aby si od nás nic nebrali/y - ale neúspěšně. Zastánci modrých ptáků se nás snažili přebít argumenty, které byly často rasistické, šovinistické a ageistické - k velkému pobavení místních Romů. "Ochranka" ODS nám dokonce vyhrožovala, před tím se nás ale snažila uplatit párky a pivem, když nebudeme narušovat akci. Členové a členky této strany se asi báli/y názorové konfrontace, protože se s námi odmítali/y bavit. Obzvláště zaujatí byli/y proti praseti v obleku (s modrou košilí).

Nakonec přispěchala místní Městská policie, která nám ale nedokázala porušení jakéhokoli paragrafu. Členové/ky ODS dlouho čekali/y na náš odchod, aby mohli/y začít s projevy. Avšak když jsme odcházeli/y, ujal se buřičské funkce déšť. Modrou šanci v Kolíně tedy zmařily černé mraky a rudé blesky:-)

Je třeba podotknout, že většina návštěvníků mítingu měla zájem spíše o atrakce než o Občanskou demokratickou stranu a i přesto se jich na něm moc nesešlo.

Akci hodnotíme jako úspěšnou (doporučuje devět z deseti anarchistů). A možná přijde i video...
Verze pro tisk 14.5.2006 ČSAF Kutnohorsko

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy