Anarchistická federace

Anarchistický černý kříž - informační bulletin podzim 2005

Nový leták
Nově dostupné Nakladatelství AČK Bialystok vydalo leták pod názvem „Demokratická inkvizice“ popisující pozadí procesu tzv. „Šestky z Barcelony“ a klima státní represe ve Španělsku proti anarchistům. Leták je dostupný pod adresou AČK Bialystok,P.O.BOX 43,15-662 Bialystok 26 za obálku a známku.

Rusko: Ruská anarchistka propuštěna z vězení
4.Října 2005 byla propuštěna z vězení Larisa Romanova, kde strávila přesně 5 let po rozsudku jako obviněná v procesu „Nové Revoluční Alternativy“ (soud obviňoval obžalované za bombové útoky a žhářství proti FSB-bývalá KGB,armádě,policii a zároveň za ničení státních symbolů). Larisa si odseděla celý trest- nebyla před nedávnem osvobozena. Ve vězení nadále zůstávají Olgy Neuskaya a Naděžda Raks, které vyjdou pravděpodobně v roce 2009.

Itálie/Španělsko: Soud nad Il Silvestre
Farnciso Gioia jeden z členů eko-anarchistické organizace Il Silvetsre, kterému se podařilo utéci v roce 2004 z domácího vězení, který byl následně uvězněn v Barceloně stále bojuje proti rozhodnutí o jeho vydání zpět do Itálie. Další z členů organizace obvinění v tom samém procesu William Fredini byl nedávno osvobozen z domácího vězení.

Kanada: vydání Vyhoštění Trea Arrowa
V Červenci roku 2005 kanadský soud vynesl rozsudek, že americký ekolog Tre Arrow může být poslán do USA, kde je obviněn ze zločinu „terorismu“. Tre Arrow se odvolal proti tomuto rozhodnutí. V případě vyhoštění do USA mu hrozí několik desítek let vězení za podezření z činnosti a na přímých akcích skupiny ELF.

Belgie: Koen a Stijn odsouzeni
Dva belgičtí aktivisté Koen Van Keer a Stij de Greece byli odsouzeni za zničení oken v Mc Donald´s a kožešinových potahů. Koen si odseděl rok vězení, z toho půl roku v době odvolání se. Koen a Stijn se odvolali. Oba jsou již na svobodě. Během jejich prvního procesu se před soudem konala solidární akce. Během protestu se policie od začátku zajímala o zatčení bývalého vězně ALF a samozřejmě člena AČK Antverpia. Během tahanice před soudem bylo zatčeno 17 lidí z toho 3 zůstali uvězněni několik týdnů. Joppe Anthonissen je obviněný z pokusu krádeže policejní zbraně, také Olivek Van Moen a Gert za napadení funkcionáře.

USA: Peter Young zadržen
Aktivista ALF, který se ukrýval několik let před policií jenž ho hledala za různé akce za práva zvířat. Dodatečně byl zadržen a obviněn na základě nových protiteroristických zákonů. Naštěstí podle nejnovějších informací prokuratura z důvodu nedostatku důkazů musela stáhnout nejtěžší obvinění a v této chvíli pohlíží na to, že Peter bude obviněný pouze za vypuštění zvířat z kožešinové farmy.

Itálie: Vězeň ANTIFA
9.Července 2005 byl uvězněn a odsouzen do vězení italský antifašista Flavio Tratto. Je obviněn z napadení policie a fašistického politika Francisca Ferramosca patřícího do krajně pravicové strany Forza Nuova.


Německo: Rozsudky po 1.Máji
Nakonec se nám nepodařilo získat více informací o 6 uvězněných z 1.Máje v Německu. Thomas Kaspers a zároveň Denis Witt byli odsouzeni na 2 roky vězení za účast na nepokojích a házení lahví do policie. Jedna aktivistka Claudia byla odsouzena na 1 rok vězení, ale dosud si neodpykává trest z důvodu přeplněnosti ženských věznic.

Německo: Nad „Čtyřkou z Aachen“ vyneseny rozsudky
Nakonec po 23 rozpravách německý stát vydal rozsudek nad anarchisty z tzv. „Čtyřky z Aachen“. Zněl následujíce- Gabriel Pombo da Silva 13 let vězení, Jose Delgado Fernandez 14 let vězení, Bart de Treter 3,5 roku vězení a Begonia Pombo de silva 10 měsíců s podmínkou na roky s dozorem kurátora. Více informací o jejich případu od začátku do konce můžete najít na stráce:www.escapeintorebellion.info

Řecko: Nový proces v Soluni
10 Října 2005 se konal nový proces lidí obviněných z účasti na nepokojích v Soluni během summitu EU v roce 2003. Před soudem stanulo 6 anarchistů (5 Řeků a Špatněl Carlos- jeden ze známé „Sedmičky ze Soluně“). Soud uznal vinných 5 osob (již osvobozených lidí, kteří byli brutálně zbiti policií s vyraženými zuby a četnými zlomeninami). Carlos byl uznán vinným za „vážné nepokoje“ a dostal 2 roky s podmínkou na 3 roky. Jeden z Řeků Dostal 2 roky a 2 měsíce s podmínkou na 3 roky,zbytek anarchistů 10 měsíců s podmínkou na 3 roky ve zkráceném procesu.

Polsko: Represe po protiputinovské demonstraci v Krakově
26.Ledna 2005 byla na hlavním náměstí v Krakově zorganizovaná lokální akce Výborem za svobodný Kavkaz a Koalicí svobodných skupin, ,kterých cílem bylo protestovat proti účasti ruského prezidenta Vladimíra Putina na Oslavě 60. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim.
Přes 100 lidí z celého Polska se rozhodlo vyjádřit svoje pobouření nad pokryteckou návštěvou a dávání holdu obětem nacismu masovým vrahem čečenského lidu. Přestože měla demonstrace celkově pokojný průběh, byla brutálně rozehnána policií a 33 lidí zatčeno. Mezi absurdními obviněními bylo postaveno 5 lidí. Jsou obžalováni z porušení tělesné nedotknutelnosti policajta, bránění ve služebním výkonu policii, organizace a účasti na nenahlášeném shromáždění a rovněž odmítnutí jeho opuštění.
Mezi obviněnými je v nejhorší situaci Marek Kurzyniec (dlouholetý aktivista Anarchistické Federace a Výboru svobodný Kavkaz), kterého obvinili minimálně za organizaci nenahlášeného shromáždění a znemožnění služebního výkonu policie. V minulosti byl už několikrát trestán (s podmínkou) za podobné přestupky, podle čeho jeho případné obvinění za účast na lednové protiputinovské akci povede k zrušení jeho podmíněných trestů. Bude to rozsudek několikaletého odnětí svobody. Druhá vážně ohrožená osoba je Grzegorz Sobieszek, kterému bylo sděleno 6 obvinění.
Vážná situace si vyžaduje dobrého právníka, proto žádáme o finanční podporu.

Řecko: Atény- solidární útoky
V časném nedělním ránu 18.září anarchisté zaútočili na hlavní sídlo Řecké represe a speciálních policejních sil v aténské čtvrti Goudi z čeho byla policie značně zaskočená. Na sídlo bylo vhozeno několik desítek lahví s benzínem a bylo zničeno mnoho policejních samopalů a zásobníků. Akce byla projevem solidarity s uvězněnými anarchisty G.Kalaijidisem,P.Karasarinisem a P.Aspiotisem. na internetu zveřejnili video z akce, aby přelomili ticho ohledem jejich procesu ze strany státu a médií. V ten samý den jiná skupina zaútočila na státní budovu ve čtvrti Exarheia,obdarovali ji molotovými koktejly.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)