Anarchistická federace

Anarchisté vyzývají hlasovat nohama

22. února u pomníku velkého biologa Timirjazeva anarchisté Moskvy hlasovali nohama. Asi čtyřicet lidí se shromáždilo kolem uličního místa pro „volby prezidenta prezidentem“. Budoucí prezident V. V. Putin vábil procházející k hlasování chleby s máslem a salámem a lahvičkami s vodkou. Při pozornějším pohledu se ukázalo, že na hlasovacích lístcích si kandidáti byli podobni jako vejce vejci a dokonce měli i stejná příjmení. Ty, kdo za chléb s máslem hlasovat nechtěl nuceně přiváděli k urnám dobrovolní pomocníci prezidentských voleb. Velká rudá srpo-kladivatá urna „přijala“ kolem 30 lístků, byla prohlášena za Moranu (doslova: za Masopust) a předána ohni. Anarchisté svatě ctí lidové tradice a vůbec nejsou proti tomu ještě jednou zbavit svět zlých duchů. A kde najdete duchy více zlé a ideu ještě více nízkou než ve „velké politice“, v zastupitelské demokracii, jejíž apoteózou volby jsou?

Akce probíhala pod heslem „Volbám bojkot!“ Ať budou voliči hlasovat jakkoli, nemohou překážet zvolení „prezidenta prezidentem“. A hlasy „proti všem“ i podpora jiných kandidátů budou znamenat jen doplňující hlasy pro to, aby volby mohly být prohlášeny za platné. Tyto volby může zmařit jedině bojkot!

Připusťme, že „oni“ přesto dopíšou potřebné množství podpisů. Nu, nechť tedy dopíšou ne dvě. Ale čtyřicet procent! Možná že při tisícím podpisu ničím nepovinovaný pracovník volebního místa na vše plivne a půjde domů, pomysliv si: „A kdo to všechno potřebuje?“

Žádnou podporu režimu! Aktivní bojkot – to je naše alternativa!

Autonomní akce – Moskva

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)