Anarchistická federace

Ruce pryč od Medáků!

V pátek 25. července 2003 byly městskou policií vyklizeny dva objekty v lokalitě Staré Střešovice v Praze 6, které více jak osm let obývali squatteři. Celá akce proběhla na popud a pod dohledem starosty Prahy 6. Vystěhování squatterů minimálně z jednoho domku proběhlo bez rozhodnutí soudu. Je tedy zřejmé, že představitelé městské části Prahy 6 postupovali protiprávně, neboť squatteři obsazením a mnohaletým obýváním objektu vytvořili nové obydlí požívající ústavní ochrany, a tedy je nutné respektovat jejich domovní svobodu. Přestože Ústava ČR explicitně právo na bydlení neuvádí, je právo na bydlení odvozeno ze závazných mezinárodních dohod, jak vyplývá z nálezu Ústavního soudu České republiky (jako např. v případě zrušení vyhlášky č. 176/1992 Sb.) Vlastník objektu může vyvolat občansko-právní řízení, přičemž jedině soud může rozhodnout o násilném vystěhování. To, že se tak nestalo, v nás vyvolává přesvědčení, že Obvodní úřad pro Prahu 6 se dopustil minimálně jednoho trestného činu – porušení domovní svobody.

Squatteři ze Střešovic na své náklady domky udržovali a opravovali v době, kdy se o ně řádný vlastník nestaral. Dokonce se jim podařilo vybudovat kulturní centrum, kde proběhly stovky akcí. Jejich počínání, které je možné trestně postihnout podle § 249a) trestního zákona, tedy neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru, bylo dle našeho přesvědčení obecně prospěšné (a prospěšné i pro vlastníka) neboť minimálně zabránili chátrání objektů. Vlastně chránili obecní vlastnictví. Zde musíme připomenout kauzu domu v Zenklově ulici č. 97, kde jsme na podzim 1997 bydleli. Dům jsme byli nuceni opustit v lednu 1998 a poté jsme obsadili Miladu. Dům v Zenklově ulici po našem odchodu do dnešní doby chátrá a během několika let po našem odchodu zde žili různí bezdomovci a narkomani (prodával se tam i heroin), kteří obtěžovali své okolí. Dům byl nedávno vyklizen – reportáž o tom přinesla televize Nova v pořadu Občanské judo. Zde je konkrétní případ, který ukazuje, že vyhazování squatterů z domu je společensky škodlivé a pro nás nepřijatelné.

Z těchto důvodů vyjadřujeme našim kolegům ze Střešovic plnou podporu a pomoc v dalším boji.

Squatteři z Milady

Další informace o solidárních akcích jsou dostupné na 605 418 337

Poznámka editora: Otiskujeme prohlášení squatterů z Milady jako zajímavý dokument i jako výzvu k pomoci obětem státních perzekucí proti Medákům. Neznamená to ovšem, že bychom se ztotožňovali s politickým obsahem prohlášení. Osobně mi připadne schizofrenní, když squatteři jako hlavní argument uvádí porušování zákonů – vede je to do rozporné argumentace, protože prvním a hlavním porušovatelem zákonů jsou oni. Ještě absurdnější mi pak přijde, když se squatteři přiživují na obecné xenofobii vůči narkomanům a bezdomovcům, jejíž obětí jsou tak často oni sami, nebo se odvolávají na manipulativní pořady TV Nova. (os)

Píšou jinde

Odkazy