Anarchistická federace

Stávky ve Francii pokračují

Odpor francouzských pracujících proti připravované vládní reformě veřejných financí, která podobně jako u nás má snížit sociální dávky těch nejchudších a upravit důchodový systém, pochopitelně opět v neprospěch řadových pracujících, pokračuje. Podle posledních zpráv se do protestních akcí zapojili i pracující v kultuře, kteří jsou v řadě případů podporováni i samotnými umělci.

Na protest kvůli úpravě vyplácení dávek v nezaměstnanosti pracovníkům v kultuře, kterou se rozhodl francouzský ministr kultury prosadit o tři měsíce dříve, vstoupili pracující v tomto sektoru do stávky. Dávky byly dosud vypláceny všem, kteří pracují v oblasti umění – včetně pouličních hudebníků a komediantů – a to minimálně 507 hodin ročně. Vláda to považuje za plýtvání prostředky a poukazuje na velký prostor ke zneužívání těchto dávek. Prosazuje proto návrh, aby tato podpora náležela po dobu 8 měsíců pouze těm, kdo pracují více než 10,5 měsíců ročně. Stávkující tento plán nazývají snahou o likvidaci umění, které má ve Francii eminentní důležitost, a to i v ekonomickém slova smyslu.

Stávka již dokázala paralyzovat řadu význačných kulturních událostí. Slavný divadelní festival v Avignonu byl odporem francouzských kulturních pracovníků ochromen natolik, že musel být zrušen. Tento festival byl sice v úterý zahájen, ale v zápětí musel být, díky stávce technického personálu a rozhodnutí mnoha umělců nezúčastnit se této nejprestižnější evropské divadelní události, dočasně uzavřen kvůli totálnímu organizačnímu kolapsu. Avignonský festival přitom každoročně přitáhne do města až 100 000 návštěvníků a obohatí místní kasu až o 15 milionů euro. Zatím není jasné, zda stávka ochromí celých 20 dní, po které má festival trvat nebo se Shromáždění koordinace vystupujících kolektivů organizující stávku rozhodne zablokovat pouze část festivalu.

Stávkovou vlnou ve francouzské kultuře byly zasaženy i další význačné kulturní "podniky". Aix-em-Provence operní festival, Pařížská opera a Comedie Francaise hlásí již nyní problémy a ruší některá představení. Taneční festival v Montpellier, který každoročně navštíví kolem 30 000 lidí byl zrušen krátce po událostech v Marseille, o kterých jsme vás již na našich stránkách informovali. V sobotu pochodovalo před místem konání filmového festivalu v La Rochelle na 1000 lidí, jimž vévodila rakev naplněná hudebními nástroji jako symbol probíhajícího tance smrti, který na francouzské kultuře tančí tamější vláda.

Do svízelné situace se dostala i rocková skupina Rolling Stones, jejíž pařížský koncert byl na poslední chvíli ohrožen solidární stávkou technického personálu zajišťujícího tyto koncerty. Ta byla na podporu svých kolegů vyhlášena 90 členy týmu stavějících pódium, "bedňáků" a osvětlovačů. Stávky propukla po prvním ze tří koncertů Rolling Stones, které se mají v Paříži uskutečnit. Kapela tak musela, pokud chtěla vystoupení zachránit, povolat dobrovolníky, nejbližší personál kapely, ochranku i asistenční personál, aby jako stávkokazové nahradili ty, kteří odmítli během středečního koncertu nastoupit do práce.

Jak je vidět, francouzští pracující svůj boj proti asociálním opatřením vlády nevzdávají. Tamější situace je značně bouřlivá a pracující se nebojí používat na obranu svých práv toho nejspolehlivějšího prostředku – přímé akce. Poučme se od nich. O další situaci třídních bojů ve Francii vás budeme informovat.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)