Anarchistická federace

Mnichov: solidarita s pražskými protesty proti NATO

Zveřejňujeme solidární prohlášení mnichovských antimilitaristů. I oni vystupují proti Severoatlantické alianci a militarismu vůbec, jak jsme mohli vidět i při posledním mnichovském setkání Bezpečnostní rady NATO v Mnichově v únoru 2002.

Vážení přátelé, soudruzi,

Ze všeho nejdříve Vám chceme popřát štěstí ve vašich akcích proti summitu NATO a posíláme Vám pozdravy a vyjádření solidarity z Mnichova. Hrozící válka v Iráku a protiteroristická hysterie po 11. září 2001 jakoby zastírá význam summitu v očích veřejnosti. Je to vůbec první summit NATO v zemích bývalého východního bloku. Tento historický prvek pouze dokládá současnou vojenskou dominanci západu.

Daleko důležitější jsou ale politická rozhodnutí, které jsou na agendě zasedání Aliance v Praze. Ve veřejné diskusi se toto setkání nazývá „rozšiřovací summit“, protože NATO zde hodlá přijmout několik východních a jihovýchodních evropských zemí za členy. Toto nebývalé rozšíření má pomoci Alianci otevřít prostor na východě. Roli zde hraje zvláštní zájem USA, síly, která jasně podporuje rozšíření. Pro svoji válečnou politiku, která znamená takzvaný boj proti terorismu a zbraním hromadného ničení, se snaží zvýšit počet spojenců.

Po jedenáctém září není budoucnost NATO jenom otázkou, mnozí se již domnívají, že NATO je mrtvé. Zde v Praze mohou vůdcové Aliance přeměnit její momentální nevyjasněnost smyslu na roli „šíření svobody“. Okolnosti jsou jasné: vytváření sil rychlého nasazení o 20 000 vojácích, přijetí americké politiky preventivních (i nukleárních) útoků, pokračování v protiirácké kampani.

V Praze stejně jako v Mnichově, proti NATO nebo silám rychlého nasazení EU, se protesty a odpor proti vnitřní i vnější militarizaci nemohou soustředit pouze na summity. Pouze pokračující mezinárodní diskuse a budování komunikačních sítí, které nejsou zaměřeny pouze na vlastní hnutí, ale vidí „nové uspořádávání světa“ v jeho celistvosti, má šanci úspěšně čelit ekonomickému neoimperialismu.

www.no-nato.de




V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)