Anarchistická federace

Vyšel úvod do „anarchismu třídního boje“ z pera britského anarchisty

Těsně před akcemi proti zasedání NATO vyšla knížečka Alberta Meltzera Anarchismus: Argumenty pro a proti, vydaná anarchistickým nakladatelským kolektivem. Její autor, celoživotní anarchistický aktivista Albert Meltzer, byl zakladatelem Anarchistického černého kříže a časopisu Black Flag a zároveň mužem se silně kontroverzními názory i uvnitř anarchistického hnutí. Účastnil se pomoci anarchistickým antifašistům v Německu a ve Španělsku, boxoval a byl výtvarníkem. Svou kritičnost nezastavil ani před těmi, které velká část anarchistů pokládala za své souputníky – tedy před převážně marxistickou Novou levicí.
V knížce Anarchismus: Argumenty pro a proti stručně shrnuje své často originální názory vývoj anarchistického hnutí, na to,c o tvoří skutečný základ anarchismu, na třídní boj a vztah anarchismu a organizace. Rozsáhlé kapitoly se vyrovnávají s otázkami souvisejícími s rolí anarchisty ve stávajícím systému a s tím, jakou cestou lze dojít k anarchistické společnosti. Na závěr se pak můžeme seznámit s autorovou odpovědí na kritiky anarchismu, jak je prezentovali a prezentují marxisté, sociální demokraté, liberálové, fašisté i „běžní lidé“.
Knížka, doplněná stručným životopisem autora a rozsáhlými vysvětlivkami je zároveň prvním nakladatelským počinem nového pokusu o anarchistické nakladatelství, Anarchistického nakladatelského kolektivu. Má 40 stran A5 a stojí 40 Kč, cena je benefiční na tisk dalších připravovaných publikací. Knížečku si můžete objednat v distribuci ČSAF na této stránce, máte-li zájem o její distribuci, napište na e-mailovou adresu Anarchistického nakladatelského kolektivu (ank@ziplip.com).
Přetiskujeme tu předmluvu k českému vydání.

---

Knížka Alberta Meltzera Anarchismus: argumenty pro a proti je první publikací Anarchistického nakladatelského kolektivu, společenství lidí z různých skupin a organizací i nijak neorganizovaných jednotlivců, které se bude snažit vytvořit funkční anarchistické nakladatelství.
Tento text jsme si nevybrali proto, že bychom s ním bez výhrad souhlasili a že by měl nějak předznamenávat názorovou orientaci našeho nakladatelského kolektivu. Právě naopak. Celá řada z nás měla s textem nejeden ideový problém, mnozí se např. poznali v tom, co Meltzer označuje za „falešný anarchismus“ a jiní zase značně nesouhlasili s Meltzerovým pohledem na drobné živnostníky.
Svým způsobem ovšem tento titul skutečně směřování našeho nakladatelství odráží – nechceme být nějakým „stranickým“ nakladatelstvím jedné organizace a publikovat pouze to, co odpovídá její „linii“ nebo pouze to, s čím bezvýhradně souhlasíme. Právě naopak – chceme být širokým kolektivem a nakladatelstvím, které bude schopno nabídnout pestrou paletu názorů, přístupů a pohledů, které nebude vázáno nějakým dogmatem a nebude se uzavírat novým myšlenkám. Protože právě otevřenost a snaha o neideologičnost je pro nás zcela nezadatelnou hodnotou. Jestliže jsme anarchisté a anarchistky a bojujeme za společnost bez nadvlády jedněch nad druhými, měli bychom klást rovněž důraz na to, abychom nenechali ovládat naši mysl jakýmikoli předsudky a tabu.
Albert Meltzer byl anglický anarchista, aktivní od třicátých do devadesátých let dvacátého století a zároveň umělec (malíř). Podporoval španělský anarchistický odboj proti fašistickému režimu, založil časopis Black Flag a je znám především jako průkopník takzvaného “class-struggle anarchism”, tedy anarchismu třídního boje. Jeho frazeologie nám může v mnoha případech připadat s naší odlišnou dějinnou zkušeností podivná, věta, v níž je pětkrát použito slovo „buržoazní“ budiž toho zářným příkladem. Minulý režim dokonale zdiskreditoval tradiční terminologii, jíž používalo a používá levicové hnutí k pojmenování světa, který nás obklopuje a slova, jako buržoazie, proletariát, třídní boj, socialismus či komunismus již nejsou vnímány ve svém původním významu, ale spíše jako pozůstatek utlačovatelské bolševické ideologie. Slova západního anarchisty, který je používá v jejich původním významu, mohou proto znít člověku s českou historickou zkušeností někdy až jako slova někoho z jiné planety.
Odlišný kontext by nám ale neměl zastřít to podstatné – anarchismus je ze své podstaty myšlenkou emancipace většiny lidstva, která je různými způsoby ovládána, vykořisťována a utlačována. V tomto smyslu skutečně usiluje o to, aby se tato většina seznámila se svým skutečným údělem v tomto uspořádání společnosti a proměnila se z rozbité, ovládané a manipulované masy v sebe-uvědomělou třídu, schopnou rozpoznat svůj skutečný zájem, kterým je svrhnout stávající systém založený na zisku, ovládání a manipulaci a vytvořit novou, lepší, svobodnější a spravedlivější společnost. Bolševici a bolševičky, včetně těch českých, sice používali tuto frazeologii a v některých ohledech třeba na toto téma říkali i správné myšlenky, celé hnutí za společenskou změnu ale vlivem svých elitářských představ zneužili k vytvoření nové třídní společnosti, se sebou samými jako novou vládnoucí třídou. Proto také nemají nic společného s anarchismem a vůbec s autentickým bojem za emancipaci člověka a jejich “revoluce” pouze proměnily diktaturu kapitálu relativně umně skrývanou za masku demokracií a právních států na byrokratickou diktaturu cynicky obnaženého brutálního násilí.
Myšlenky Alberta Meltzera, byť skryté za pojmy, které jsou možná pro mnoho českých čtenářů a čtenářek špatně přijatelné, jsou tudíž v zásadě zcela namístě, byť s nimi můžeme v některých věcech nesouhlasit. Jako problematické se nám jeví např. jeho nadšení ze “zabití tyrana”, tedy z individuálního terorismu, které prokazuje vliv jeho přátelství se Stuartem Christie, militantem mnohdy spojovaným s anarcho-teroristickou Angry Brigade (Brigádou hněvu). I tak je ovšem třeba odlišit anarchistický terorismus, zaměřený proti konkrétním mocným zodpovědným za konkrétní zločiny, nebo jako v případě Angry Brigade pouze proti majetku spojeným s diktaturami nebo pravičáckou politikou a sociálním útlakem, od klasického terorismu nejrůznějších nacionalistů a fundamentalistů, který v podstatě nerozlišuje své cíle. Toto rozlišení v knize konec konců podává i Meltzer.
Věříme tedy, že tento Meltzerův text bude přínosem pro české anarchistické hnutí i pro všechny zájemce a zájemkyně o anarchismus, a že povede k dalšímu zájmu o podobnou literaturu, byť třeba zdůrazňující jiné prvky anarchistických a vůbec svobodomyslných myšlenek. Náš nakladatelský kolektiv se bude v mezích svých možností přispět k co nejrůznorodějšímu myšlenkovému prostředí a co nejpluralitnější diskusi v anarchistickém hnutí, ale i mimo něj.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)