Anarchistická federace

21.9. - Pražská street party

V sobotu 21. září se v Praze konala street party, tentokrát se silným důrazem na jiné než antiautomobilové téma. Jejím podtitulem bylo heslo "za svět bez válek a vojenských bloků" a byla tudíž namířena proti vojenskému paktu NATO a více konkrétně proti jeho podzimním zasedání v Praze.

Sraz street party byl ve 13:00 na Těšnově. Zde si příchozí mohli zakoupit množství anarchistické literatury a poslechnout si muziku podle svého gusta ze dvou soundsystémů. Zhruba v patnáct hodin se asi čtyřistahlavá demonstrace vydala na pochod Prahou. V čele s transparenty jako "Zabíjíme humánně, NATO s.r.o." a černorudými vlajkami a za skandování antikapitalistických a anti-NATO hesel zablokovala streetparty nejprve provoz v jednom směru pražské magistrály (přičemž pruh vyhrazený pro autobusy zůstal volný. Jakmile jím však policie začala pouštět i individuální automobilovou dopravu, bylo vyhroženo jeho zablokováním, takže nakonec zůstal volný skutečně jen pro autobusy).

Po pochodu magistrálou byla zablokována jedna z nejfrekventovanějších pražských ulic, jenž spojuje magistrálu s Letnou. Tam byla obsazena křižovatka a za hudby Djs blokována několik hodin. Účastníci si také vyslechli projevy pořadatelských anarchistických organizací a sdružení Česko-Argentinské skupiny solidarity, ve kterém se vyzývalo k formování bloků solidarity s Argentinou na podzimních demonstracích proti zasedání NATO v Praze (máte-li zájem, kontaktujte svine@volny.cz). Okolo šesté akce poklidně skončila.

Během street party byli zatčeni dva její účastníci. Člen ČSAF byl zatčen pro "hajlování" (!!!) poté, co se snažil pravou rukou zabránit tajnému policistovi ve fotografování své tváře. Po několika desítkách minut byl propuštěn bez vznesení obvinění. Druhý účastník byl zatčen zatím z neznámých důvodů - podle vyjádření tajného policisty, který zákrok provedl, šlo o "závadnou osobu." Policie vůbec ukázala nebývalý zájem o naší akci. Na místě bylo několik desítek tajných policistů, kteří zuřivě fotografovali a legitimovali každého, kdo na akci distribuoval materiály, rozdával letáky atd.

A na závěr perlička: Jeden z tajných policistů ukradl distributorovi časopis sdružení Svoboda zvířat a na výzvu o jeho zaplacení (šlo o deset korun, zřejmě příliš mnoho pro naše protiextremistické oddělení?) reagoval otázkou "nechceš nakopat?".

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)