Anarchistická federace

Indonésie: pracující protestovali proti propouštění v Nike

Další demonstraci proti zavírání podniků zažila americká ambasáda v Jakartě - po zaměstnancích a zaměstnankyních Reeboku to 19.8. bylo na 4 tisíce pracujících firmy Nike. Přišli vyjádřit protest proti záměru firmy ukončit výrobu sportovních bot v Dosonu a požadovat kompenzace pro asi 7 tisíc pracujících, kteří přijdou o práci. Zprávu o tom přinesl server ananova.com. "Nike neví, co to je sociální zodpovědnost. Oni prostě jen vykořisťují pracující, dobývají zisk - a potom odejdou," prohlásil Rustam Aksam, prezident odborového svazu pracujících v textilním, oděvním a kožedělném průmyslu.

Společnost Nike již potvrdila, že má v plánu výrobu v Dosonu ukončit. Propuštěným přislíbila zdravotní péči, poskytnutí půjček a rekvalifikační kurzy, další kompenzace však má v úmyslu nechat na společnosti Doson Indonesia, který pro ni výrobu zajišťovala.

Generální manažer Nike Indonesia Jeff DuMont prohlásil, že má pro zájmy pracujících Doson Indonesia pochopení a že vyzývá management Doson Indonesia, aby dostál všem svým závazkům k pracujícím.

Během posledních let opustila Indonésii řada nadnárodních koncernů poté, co pro ně přestala být Indonésie po pádu Suhartovy diktatury tak lákavá jako dříve. Zatímco za diktatury nabízela místní buržoazie nadnárodnímu kapitálu levnou a disciplinovanou pracovní sílu (náznak odborové aktivity se trestal propouštěním, vězněním či smrtí), po jejím konci se kapitál obává sociálního neklidu.

Předchozím koncernem, který z Indonésie část své výroby odsunul, byl Reebok, který poslal ke dnu továrnu v Bandungu, čímž přijde o práci na 5 400 lidí. Tisícovka pracujících proti tomu protestovala před americkou ambasádou v Jakartě.

ananova.com, 20. srpna 2002


Další zprávy o odlivu kapitálu z Indonésie najdete zde:

Indonésie: po Reeboku i Nike
alarm.solidarita.org/index.php?id=46

Reebok stahuje výrobu z Indonésie
alarm.solidarita.org/index.php?id=37

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)