Anarchistická federace

Prohlášení brněnských skupin AFA, ORAS a FSA na podporu squatu Šafránka

Brněnské skupiny Antifašistické Akce (AFA), Federace sociálních anarchistů (FSA) a ORA-Solidarita vydaly následující prohlášení, ve kterém se staví na stranu kolektivu obyvatel nového pražského squatu Šafránka.

Podporu pražskému squatu Šafránka!

Bydlení je lidská potřeba, ne byznys!

Byty místo peněz!

Ve chvíli, kdy pražští radní dávají jasně najevo, že zisk z kšeftu s nemovitostmi a pozemky je pro ně důležitější než potřeby nemajetných mladých lidí, nemůžeme mlčet! Proto jsme se rozhodli podpořit obyvatele pražského squatu Šafránka touto protestní akcí.

Před více než týdnem obsadila skupina mladých anarchistů statek Šafránka ležící nad pražským Motolem, který magistrát nechává už dlouho chátrat. Vzhledem k silně nadsazené ceně, kterou za tento objekt požaduje a miliónovým částkám, které by bylo třeba investovat do opravy, je patrné, že zřejmě chce, aby Šafránka spadla (což už se u části usedlosti přihodilo) a jim zůstal jen pozemek ke kšeftu.

Squateři začali na vlastní náklady Šafránku opravovat, aby si zajistili bydlení, které je jinak dostupné jen těm, kdo mají konta plná peněz, a aby vytvořili prostor pro nezávislou a radikální kulturu mládeže.

Od pátku 19. července se magistrát snaží squatery z objektu vystěhovat za pomoci policie. Squateři se stáhli na půdu a střechu obytné budovy statku, kde se zabarikádovali a čekají na výsledek dnešního jednání pražského magistrátu, který rozhodne o jejich dalším osudu. Před Šafránkou se již od pátku shromažďují anarchisté, kteří přišli squatery podpořit a zásobují je jídlem a pitím.

Tyto události nejsou jen ilustrací toho, že v kapitalismu je důležitější neporušitelnost institutu soukromého vlastnictví než samotný užitek, který mohou lidé z věcí mít; jsou i příkladem toho, jaký význam má solidarita a podpora. Proto jsme tu!!!

Antifašistická akce Brno

Federace sociálních anarchistů (Brno)

Organizace revolučních anarchistů - Solidarita (Brno)
Verze pro tisk 26.7.2002 stepik

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy