Anarchistická federace

Historické víťazstvo squatterov v Barcelone

Po trech dnech aktivniho odporu ubranili aktiviste obsazeny dum pred policejnim vyklizenim. Pokus o policejni vyklizeni squattu Can Masdéu v barcelonske ctvrti Canyelles vstoupi do historie spanelskeho squatterskeho hnuti (movimiento ocupa).

Na prikaz soudce zacala policie v utery 30. 4. v 9 hodin rano vyklizet usedlost Can Masdeu, byvale sanatorium pro leprotiky, nyni jiz 53 let opustene a obsazene squattery v prosinci minuleho roku. Aby zabranili vyklizeni, jedenact z asi triceti obyvatel domu se pomoci provazu upevnilo na tramy prostrcene skrz okna objektu. Pet z nich svoje pozice po nekolika hodinach opustilo pro fyzicke problemy. Zbyvajicich sest aktivistu temer beze spanku, jidla, piti a za neustalych policejnich provokaci, od vyhruzek az po hazeni kameni, za deste a neobvykle chladneho pocasi stravilo na svych postech vice nez dva a pul dne. Na jejich podporu se rozjela vlna solidarnich akci. Primo na misto policejniho zasahu prislo vyjadrit svou podporu na 700 lidi a 300 jich zustalo v provizornim kempu pres noc. Dalsi se zucastnili akci ve meste. Blizko domu byla na nekolik hodin zablokovana doprava, prostranstvi pred radnici okupovalo po celou dobu nekolik desitek lidi, probehla demonstrace v centru Barcelony, asi stovka aktivistu vnikla do mistniho McDonalda, donutila opustit vsechny pritomne vcetne personalu, vyhazela na ulici stoly a zidle a vnitrek pomalovala napisy na podporu squatteru a hesly proti globalizaci. Nekolika bankam byly zpusobeny materialni skody pri utocich na jejich vylohy. Tri squatteri zahajili hladovku. Solidarni akce probehla i v Amsterdamu. Tri desitky sympatizantu se squattery pronikly na spanelske velvyslanectvi v Amsterdamu a vyvesili zde transparent "Can Masdeu resiste".
Po 58 hodinach neutuchajicich protestu rozhodl magistrat o ukonceni vyklizeni, oficialne z obav o zdravotni stav sesti squatteru zavesenych na tramech na usedlosti. Ti byli po odchodu policie nadsene uvitani objimanim a polibky od svych spolubojovniku. Po cely den prichazeli ke Can Masdeu lide, aby oslavili vitezstvi. "Jestlize vlastnici zajisti, ze se o objekt budou starat a vyuziji ho pro socialni ucely, my odejdeme", ujistoval vcera Xavi, jeden z obyvatel domu. "Nechceme, aby dali dum nam pro nas samotne, chceme, aby byl k dispozici obyvatum Barcelony", dodal. Barcelonske squatterske hnuti znovu dokazalo, ze zvitezit mohou jen ti, kteri bojuji. Po vice nez dvou a pul dnech protestu, okupas vyhrali bitvu o usedlost Can Masdeu.
fotky nájdete
tu

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy