Anarchistická federace

ABC security newsletter č. 1

Zveřejňujeme nový e-mailový zpravodaj, který nese název ABC security newsletter a jenž nám došel na kontaktní e-mail z adresy abc[a]anarchokomunismus[.]org.

Vítáme vás u prvního vydání elektronického newsletteru Anarchistického černého kříže. Jeho úlohou je shrnutí toho nejpodstatnějšího, co se za poslední tři měsíce v oblasti aktivistické bezpečnosti, represe atd. událo, a dodání tohoto shrnutí v „balíčkové“ podobě s odkazy až „pod nos“. Do budoucna plánujeme pravidelné vydávání zhruba ve čtvrtletní frekvenci, ovšem nikoliv v nějak pevné periodicitě. Aktuální informace uveřejňujeme vždy co nejdříve na našem webu abc.anarchokomunismus.org. A teď už pojďme na věc:

TOR je jedním z nejlepších nástrojů na zajištění anonymity při surfování po internetu. V jaké podobě, jak a proč ho používat, stejně tak jako upozornění na jeho bezpečnostní rizika a jak se jim bránit (včetně nedávno hodně skloňovaného nového útoku na něj), najdete ZDE, podrobný návod na jeho používání ZDE.

V sousedním Německu vypukl v létě „skandál“ ohledně plošného sledování a analyzování dat účastníků a účastnic masivní blokády pochodu neonacistů v Drážďanech. Více o něm píšeme ZDE. Rozsáhlý materiál o používání mobilních telefonů a jejich bezpečnosti, revidovaný a rozšířený na začátku listopadu 2011, najdete ZDE.

E-mailovou schránku používá každý z nás denně a v aktivistických kruzích se pojem „bezpečný e-mail“ skloňuje velmi často. Co se pod ním tedy skrývá, proč bezpečný e-mail používat a před čím vás naopak neochrání? Více ZDE.

Ani sebelepší technické prostředky nebo taktika nebudou k ničemu, pokud v anarchistickém hnutí nebude panovat určitá úroveň bezpečnostní kultury. Základy toho, o čem mluvíme, najdete ZDE. Rozšířenou podobu pak ZDE.

Lidé z okruhu anarchistického hnutí občas cestují do zahraničí na různé akce typu demonstrace atd., přičemž na cestě nemusí být zrovna bezpečno. Příkladem budiž nedávná blokáda neonacistického pochodu Varšavou. Na webu 2h.bloguje.cz je citováno, jak o této akci píší neonacisté: „Mnoho z nich [antifašistů] při konfrontaci s polskými hools vyzbrojených mačetami a sekerami v obavě o svůj život volí raději útěk. Ti, co neutečou, jsou nemilosrdně biti.“ Zkrátka a dobře, na cestách je někdy dobré mít s sebou nějaký obranný prostředek. Přehled právních úprav v oblasti držení a nošení zbraní na sebeobranu v evropských zemích najdete ZDE a ZDE.
Verze pro tisk 21.11.2011 abc[a]anarchokomunismus[.]org

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)