Anarchistická federace

Akce na podporu Jocka Palfreemana (AKTUALIZACE II)

JockJiž jsme informovali o tom, že se měly konat Mezinárodní dny akcí pro Jocka Palfreemana, který nyní sedí v bulharském vězení a včera (21. 10. 2010) začal jeho odvolací soud. Podívejme se na některé z proběhlých akcí na jeho podporu.

Jockův osud a nadcházející odvolací soud vyvolaly velkou mezinárodní odezvu, akce v rámci s tím spojených dnů podpory a solidarity probíhaly v mnoha zemích Evropy, v USA a Austrálii. Cílem akčního týdne bylo zvýšit povědomí o nespravedlnosti Jockova původního odsouzení a být v solidaritě s Jockem pro jeho nadcházející soudní stání. Akce se zaměřily především na fakt, že Jock byl odsouzen na 20 let především kvůli falešným a změněným výpovědím skutečných útočníků (neonacistických chuligánů) a kvůli zamítnutí klíčového svědka, který podporoval sled událostí tak, jak je uvedl Jock.

Demonstrace v Moskvě

20. října se v blízkosti velvyslanectví Bulharské republiky v Moskvě konala na podporu Jocka Palfreemana demonstrace. Té se účastnili anarchisté, antifašisté a členové Autonomní akce Moskva. Během protestu ukázali aktivisté svojí solidaritu s 23letým vězněnym Australanem rozvinutím transparentu „Neexistuje žádná hranice mezi lidmi, mezi kulturami a rasami!“ a plakátu „Stop absurdnímu obvinění proti Jocku Palfreemanovi“. Vedle toho skandovali hesla: „Ne soudnímu despotismu“, „Svobodu Jocku Palfreemanovi“, „Sebeobrana není žádný zločin“, „Ne fašismu všech odstínů“, „Dokud budeme jednotní, jsme neporazitelní“, „Solidarita je naše zbraň" a další. Během demonstrace chtěli přítomní policisté perlustrovat protestující. Ti se tomu však bránili. Konfrontace s hrozbou zadržení trvala několik minut, načež policisté odešli s nepořízenou. Žádné jiné policejní provokace naštěstí nenásledovaly. Více ZDE.

protest

protest

Některé další akce

Další akce na podporu Jocka Palfreemana, o nichž máme zatím nějaké konkrétnější informace:

* Ve Vídni se konala 19. října dopoledne na Schwarzenberplatzu demonstrace. Více ZDE.

* Solidární protest v australském Sydney, odkud Jock pochází.

protest

protest

* Bristolská skupina ABC uspořádala hned několik akcí. Už 5. října proběhl ve spolupráci s Bastard Squad Collective v Bristolu benefiční koncert. 13. října se konala noc hromadného psaní solidárních dopisů Jockovi a protestních dopisů bulharským orgánům. Více ZDE.

benefit

* V Londýně začal přesně v poledne 19. října protest před velvyslanectvím Bulharska.

* 17. října od 17 hodin se konala demonstrace před bulharskou ambasádou v Paříži. Více ZDE.

Odvolací soud

Bulharská média informovala (např. ZDE), že 21. října začalo přelíčení u Sofijského odvolací soudu, k němuž se na 20 let odsouzený Jock Palfreeman odvolal. Soud dovolil výslech nového svědka. Média také neopomněla uvést, že zabitý (neonacistický chuligán) Andrej Monov byl jediným synem Kristo Monova, bývalého náměstka ředitele Bulharské agentury pro ochranu dětí. Jde o člověka, který má velmi dobré vazby na policejní důstojníky.

Odvolací soud sice povolil jeden z požadavků Jockova právníka, Dinko Kančeva, a to další možnost vyslechnout svědky. Zamítl však požadavek na prošetření CCTV stopáže z místa činu. Další slyšení v Jockově kauze bude 11. listopadu 2010.

soud

Stránky věnované Jockově kauze:
Justice for Jock

AKTUALIZACE:

Solidární akce na podporu Jocka Palfreemana v Ufě

Ráno 24. října byl v ruské Ufě na most pověšen transparent „Svobodu pro Jocka Palfreemana. Ufa proti fašismu.“ Organizátoři akce k tomu napsali „Chtěli jsme vyjádřit naši solidaritu s Jockem Palfreemanem, který byl nespravedlivě odsouzen a poškozen soudním systémem až na 20 let vězení, a to jen kvůli sebeobraně v boji s fašisty. Myslíme si, že současný soudní systém nevykonává svojí funkci. A v rukou výkonné moci se stal anti-protestní zbraní dusící spravedlnost. Solidaritu! Proti předsudkům! Soudní systém pro veřejnost!“

benefit

AKTUALIZACE II:

Solidární akce na podporu Jocka Palfreemana v Oděse

Solidární demonstrativní akce na podporu Jocka Palfreemana proběhla také v jihoukrajinské Oděse, a to 20. října 2010. Na zeď Generálního konzulátu Bulharska by pověšen transparent a byly rozdávány letáky. Více ZDE.

Oděsa

Oděsa

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy