Anarchistická federace

Rusko: Blokáda dálnice v solidaritě s běloruskými anarchisty

ABCMoskevští anarchisté zablokovali dálnici do Minsku v solidaritě s běloruskými kamarády. K tomu vydali následující prohlášení:

My, skupina moskevských anarchistů, jsme zablokovali brzy ráno 1. října 2010 za pomocí hořících pneumatik dálnici do Minsku, mezi Odintsovem a Krasnoznamenskem, na protest proti persekuci bojovníků za svobodu a proti fašistickému Lukašenkově režimu.

Symbolickým aktem zablokování silnice spojující Moskvu a Minsk chceme přitáhnout pozornost ruské veřejnosti k důležitému případu, který není veřejností znám. Zrovna teď ve věznici v hlavním městě Běloruska trpí dobří a čestní lidé – Mikalaj Dziadok, Alexander Frantskievič a Ihar Truhanovič. Všichni jsou anarchisty, bojovníky za svobodu, rovnost a spravedlnost, stejně jako proti diktatuře v Bělorusku a kdekoli ve světě.

Jsou obviněni ze žhářského útoku vůči policejní stanici a ruské ambasádě. Ty byly zapáleny 30. srpna 2010 jako akt solidarity s obránci lesa v Khimki, kteří jsou nyní vystaveni tvrdému stíhání ze strany úřadů. Tyto radikální činy posloužily ruským a běloruským represivním složkám jako záminka k rozsáhlému zatýkání, výhružkám a napadání sociálních aktivistů. Ve skutečnosti, jsou hlavním důvodem k zatýkání jejich životní postoje a způsob života – nyní čelí dlouhému pobytu ve vězení.

ABC

Celkem rukama KGB a policie prošly tucty lidí – jedna ze zadržených, Tatiana Seminiševská, byla dohnána gaunery v uniformách až k pokusu podřezat si žíly – jen se štěstím vyvázla bez vážnějších zdravotních následků. Lidé byli většinou propuštěni po několika dnech bez obvinění, protože proti nim neexistovaly žádné důkazy. Ve vězení přesto stále čeká mnoho dalších, mezi nimi i výše zmínění.

Voláme všechny čestné a starostlivé lidi v Rusku i po celém světě: Pomozte lidem v nouzi! Protestujte na běloruských ambasádách a konzulátech. Nekupujte běloruské zboží. Povězte o situaci těchto lidí svým přátelům, známým, členům rodiny. Jednejte tak, jak vám dovoluje vaše představivost. Podílejte se! Můžete také napsat podpůrné dopisy zadrženým – dnes více než kdykoli jindy potřebují několik vlídných slov a pocit solidarity.

Video z akce ZDE.

Poznámka:
Na termín od 14. do 20. října 2010 byly vyhlášeny dny akcí solidarity s běloruskými anarchisty. Více ZDE.

ABC

Související odkazy:
Bělorusko: Represe proti anarchistům pokračují
Leták na podporu zadržovaných ruských a běloruských aktivistů
V Bělorusku bylo zadrženo šest anarchistů

Píšou jinde

Odkazy