Anarchistická federace

Bělorusko: Represe proti anarchistům pokračují

ABCAktualizace k vlně represí vůči anarchistům a anarchistkám, které se již několik týdnů odehrává v Bělorusku.

25. září 2010 odpoledne se zjistilo, že byl zadržen další aktivista: Ilhar Truhanovič. Podle toho, co říkají jeho rodiče, byl předvolán pouze proto, aby si s policií „promluvil“, ale domů se už nevrátil. Z telefonického rozhovoru jeho rodičů s policí vyplynulo, že Ilhar je držen v nápravném zařízení na Akreščině ulici a že bude zadržen až do 27. září. Je podezřelý z výtržnictví. Více informací policie odmítla poskytnout.

Také se pomalu vyjasňuje situace Mikalaje Dziadoka zadrženého během první vlny zatýkání 3. září. Dne 24. září mu vypršela 24hodinová lhůta, po kterou mohl být držen bez obvinění (tato lhůta mu byla udělena po sedmé v řadě). Následně byl přemístěn do nápravného zařízení na Valadarskahské ulici a doba jeho zadržení byla prodloužena o 10 dnů. Po jejich vypršení bude muset být definitivně obviněn nebo propuštěn.

Mikalaj je také podezřelý z výtržnictví během společného rusko-běloruského armádního cvičení „Západ 2009“, které proběhlo 19. září 2009 a během kterého někdo hodil do sídla generálního štábu dýmovnici.

Podle našich údajů bylo více než 30 lidí v minulých dvou týdnech předvoláno k výslechu na GUBAZ (útvar pro odhalování organizovaného zločinu). Bylo na nich požadováno, aby potvrdili, že Mikalaj organizoval zmíněnou akci, pozval účastníky a účastnice, rozdal jim masky a byl v čele davu. Vyslýchaní byli pod značným nátlakem ze strany agentů GUBAZ, bylo jim vyhrožováno obviněním ze spolupachatelství a následným sexuálním násilím ze strany ostatních vězňů, zákazem cestování nebo problémy v zaměstnání pro celé jejich rodiny. Nedávno byli také zadrženi tři lidé zabývající se informováním o celé kauze – Aliaksandar Yaraševič, Alena Dubovik a Hanna Charnyshova.

Každopádně to vypadá, že policie nemá žádné důkazy o Mikalajově vině a tímto způsobem se je snaží za každou cenu získat.

Požadujeme okamžité propuštění Mikalaje Dziadoka, Aliaksandara Frantskieviče a Ihara Truhanoviče!

minsksolidarity[at]riseup.net
http://www.twitter.com/minsksolidarity
http://belarus.indymedia.org/blog/minsksolidarity

Související odkazy:
Leták na podporu zadržovaných ruských a běloruských aktivistů
V Bělorusku bylo zadrženo šest anarchistů

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy