Anarchistická federace

Rusko, Začal soudní proces se 6 členy ANTIFA

V úterý 18. září 2007 začal v Petrohradě soudní proces s šesti antifašisty, kteří byli zatčeni policií po tom, co ANTIFA 17. září 2006 rozprášila demonstraci krajní pravice a DPNI (Hnutí proti nelegální imigraci). Pravičáci tehdy oslavovali pogrom v Karelii, rasové nepokoje na přelomu srpna a září 2006 inspirované nacionalisty a namířené proti kavkazským obyvatelům bydlícím v Kondopodu.

Během antifašistické akce byl jeden antifašista bodnut nožem. Zatčeno bylo šest antifašistů a byly prováděny policejní razie v domech antifašistů. Jak informuje petrohradská Indymedia, jsou antifašisté obviněni z chuligánství a extremismu (nový přestupek v ruském trestním zákoníku umožňujícím kvalifikovat extremismem přestupky jako chuligánství, vandalismus (i graffity) a narušení veřejného pořádku, a také telefonní odposlechy osob podezřelých z extremismu ve smyslu této definice).

Po pogromu v Karelii fašisté z Hnutí proti nelegální imigraci organizovali v mnoha ruských městech podpůrné akce pro tento typ aktivit. Většina demonstrací DPNI byla konfrontována antifašisty. Různé antifašistické skupiny jsou v současnosti jedinou reálnou obranou vůči fašistickému teroru, který otevřeně působí na ruské politické scéně. Připomínáme, že ruští fašisté zabili již mnoho lidí.

Po pogromu v Karelii byli fašisté, kteří se pokusili organizovat v Petrohradu 17. září, vyhnáni antifašisty (přestože mnoho fašistů bylo ozbrojených a jednoho antifašistu bodli nožem). ANTIFA nebyla na rozdíl od fašistů ozbrojena střelnými zbraněmi, měla k dispozici jen pepřové spreje, láhve a dýmovnice. Nakonec bylo zatčeno několik lidí a policie začala provádět razie v domech antifašistů.

19-letý antifašista Igor Malyšev a 21-letý antifašista Igor Kuzmichov nyní čelí vážným obviněním (Kuzmichov je aktivistou stejné antifašistické skupiny jako Timur Kačarava, který byl 13.11.2005 zavražděn fašisty). Policie brutálně zmlátila Igora Malyševa, když se z něj snažila dostat přiznání k vině. V současnosti je uvězněn ve známém vězení Kresty v Petrohradu.

Ruští antifašisté a anarchisté sbírají peníze na právníky.
Verze pro tisk 26.9.2007 Květoslav Vobořil

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)