Anarchistická federace

Srbsko: Okupační studentská stávka v Bělehradě

Studenti Filozofické fakulty Bělehradské univerzity zahájili 9. října v šest hodin večer okupační stávku s požadavky proti zavádění komerčních opatření do organizace studia.

Studenti Filozofické fakulty Bělhradské univerzity využili zkušenost svých předchůdců a uvědomili si, že jen přímý nátlak na ty, kteří nesou odpovědnost za trestuhodnou situaci v oblasti vysokoškolského vzdělávání v Srbsku, je smysluplným bojem, který by mohl uspět. Sebeorganizovaní studenti zahájili boj za svá práva navzdory pokusům mladých politiků z oficiální studentské organizace SKONUS a jejich partnerů rozpustit energii studentů v nesmyslných rádobyprotestních průvodech.

Okupační stávka začala v šest hodin večer ve čtvrtek 9. října obsazením Filozofické fakulty. V pátek 10. října pokračovala stávka s tím, že studenti neopustí budovu, dokud vedení fakulty nesplní jejich požadavky. Ze studentského shromáždění byli nuceni vyloučit skupinu reportérů novin Blic a Večernje novosti, kteří se bez domluvy pokusili na plénum proniknout.

Fakultu okupuje asi 300 studentů. Na budově fakulty visí transparenty s nápisy jako „Blokáda běží“, „Zastavit okrádání studentů“, „Přijď na plénum“, „Vy nás neposloucháte – my vás nepustíme“.

Účastníci okupační stávky oznámili, že se s nimi zatím nikdo z vedení univerzity nespojil. Děkan Filozofické fakulty Miloš Arsenijević pro tiskovou agenturu potvrdil, že stávka pokračuje a že se vedení fakulty sejde a později podá tisku další informace.

V neděli 12. října večer neznámí mladíci přišli na fakultu zjišťovat, jak to tam vypadá a kolik je tam lidí. Po půlnoci pak čtyři maskovaní muži s fašistickými symboly vnikli na okupovanou fakultu a napadli stávkující studenty. Jeden napadený musel k ošetření do nemocnice. Dvě studentky, které se snažily incident zaznamenat kamerou, byly napadeny také.

„Nejsme si jisti, o koho jde, ale nejméně jeden z nich měl na sobě fašistické symboly,“ řekl jeden ze studentů a dodal, že je možné, že to byly osoby zatčené v den zahájení okupační stávky za rozhazování letáků s fašistickým obsahem. Incident podle prohlášení studentů nebude důvodem k ukončení protestní akce.

stávka

V pondělí 13. října v šest hodin večer se okupační stávka rozšířila na Fakultu politických věd Bělehradské univerzity.

Před studenty teď stojí velké úkoly, aby jejich hnutí dosáhlo úspěchu. Především je nutné prohloubit organizaci studentských plén a potom zahájit okupační stávky dalších fakult a dalších univerzit v Srbsku.

Je nezbytné, aby široká veřejnost věděla o požadavcích studentského hnutí a solidárně vybudovala širokou frontu podpory tohoto boje. Požadavky protestů nejsou samy o sobě radikální, nedotýkají se podstaty problému vzdělávacího systému, ale studenti věří, že demokratická forma organizace studentského hnutí – studentská pléna s přímou demokracií – vytvoří prostor, v němž bude zformulována konkrétní kritika komerčního a autoritářského vzdělávacího systému a kde najde své místo požadavek bezplatného a široce dostupného vzdělání.

Požadavky, s nimiž byla blokáda fakulty zahájena, se týkají konkrétních kroků, jež univerzita zavádí v rámci komercionalizace terciárního vzdělávacího systému (včetně změn finančních podmínek již probíhajícího studia).

stávka

Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/3970
http://studentskeborbe.info/2014/10/10/blokada-filozofskog-privatno-obezbedenje-izbacilo-novinare-sa-fakulteta/
http://studentskeborbe.info/2014/10/13/pocela-blokada-na-fakultetu-politickih-nauka-u-beogradu/

Verze pro tisk 14.10.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)