Anarchistická federace

USA: Mezinárodní protest v New Yorku

V úterý 23. září 2014 protestovalo více než 3000 lidí v ulicích newyorského Manhattanu s cílem zablokovat práci korporací a finančních center.

Vinu za klimatickou krizi nesou v konečném důsledku korporace a finančníci. Proto se klimatický protest 23. září odehrával právě nedaleko burzy ve finančním centru Manhattanu v New Yorku. Blokáda vsedě trvala skoro celý den, kdy přes tři tisíce modře oblečených lidí blokovalo přístup na Wall Street.

Protesty začaly ráno pochodem do finančního centra a následnou blokádou zhruba od 10 hodin. Podle policie byli zatčeni dva lidé během dne a 102 lidí při večerním pokračování protestů.

„Zaplavili jsme Wall Street, abychom zastavili financování, které ničí planetu, a otevřeli cestu takové ekonomice, která bude k užitku lidem i planetě,“ řekl Michael Leon Guerrero z Aliance za klimatickou spravedlnost (Climate Justice Alliance).

„Mnozí z nás byli účastníky Occupy Wall Street,“ řekl umělec a novinář z Brooklynu Michael Premo, organizátor akce Zaplavte Wall Street. „Finanční krize, stejně jako ta klimatická jsou produkty skryté krize politické. Je to výsledek politiky, která slouží krátkozrakým zájmům těch pár nahoře na úkor přežití a blahobytu všech.“

Umění, hudba, gigantické obrazy a vizuální efekty byly charakteristické pro demonstraci, při které asi stovka lidí nesla devadesátimetrový transparent s nápisem: „Kapitalismus = klimatický chaos – Zaplavte Wall Street“. Zazněly i hlasy lidí z nejrůznějších zemí světa o konkrétních dopadech klimatických změn, s důrazem na fakt, že klimatickou spravedlnost můžou nastolit jen lidé zdola. „Skutečným řešením globálního oteplení jsou organizace obyčejných lidí z celého světa, které vytvoří nový model, spravedlivý a uctivý k životu,“ řekla brazilská aktivistka Elisa Estronioli.

demo

Zdroj:
http://avtonom.org/news/ssha-v-nyu-yorke-proshli-massovye-protesty-aktivisty-blokirovali-uoll-strit-fotovideo
Verze pro tisk 28.9.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)