Anarchistická federace

Athény: Boj s policií

Policie zaútočila na desetitisícovou demonstraci konanou na památku antifašisty Pavlose Fyssase, kterého před rokem zavraždili členové fašistického Zlatého úsvitu.

V Athénách došlo 18. září k tvrdým střetům po rozsáhlém policejním útoku na desetitisícovou demonstraci, uspořádanou na památku muzikanta a antifašisty Pavlose Fyssase, zavražděného před rokem fašisty ze Zlatého úsvitu. Zhruba čtyřicet minut po začátku antifašistického pochodu se policejní těžkooděnci nečekaně pokusili obklíčit členy velkého anarchistického bloku, ale narazili na silný odpor.

Policie použila dusivý plyn a zábleskové granáty. Bránící se anarchisté odrazili útok molotovy a vytvořili prázdný prostor mezi sebou a těžkooděnci, aby se lidé mohli lépe chránit.

Po policejním útoku se musela demonstrace rozdělit na tři části, které se vydaly různými směry a cestou byly napadány stovkami policejních robokopů. Po řadě souvislých tvrdých útoků v uličkách čtvrti Keratsini se demonstranti rozdělili na skupiny, což z nich udělalo snadný cíl policejních lovců na motorkách. Zatčeno bylo přes sto účastníků protestu.

Podle volebních statistik volila víc než polovina řeckých policistů neonacistickou stranu Zlatý úsvit, takže útok ze čtvrtka 18. září je možné označit za útok neonacistů v policejních uniformách.

Po zatýkání se shromáždilo asi tři sta lidí na solidárním mítinku před hlavní policejní služebnou a požadovali okamžité propuštění zatčených účastníků demonstrace.



Zdroj:
http://www.aitrus.info/node/3939
Verze pro tisk 22.9.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)