Anarchistická federace

Bakunin 2014 (VII.)

Letní díl Bakuninovského cyklu nás zavede do Bakuninova rodného sídla.

Od roku 1995 se v Bakuninově rodišti konaly pravidelné letní anarchistické tábory. Toto je zpráva o jednom z nich.

Od 31. července do 18. srpna 2000 ve vesnici Prjamuchino v Tverské oblasti žilo a pracovalo na obnově původního parku a sídla rodiny Bakuninových anarchistické Prjamuchinské svobodné družstvo. Anarchisté z Moskvy, Petrohradu, Minsku a Jaroslavli a jejich přátelé a příbuzní, skoro či poloanarchisté, zkrátka různí lidé dobré vůle, se tu sešli, aby udělali užitečnou věc a strávili společně pár dní. Byly učiněny pokusy naroubovat na anarchistické hnutí v Rusku nejen progresivní myšlenky minulého století (od existencialismu po Situacionistickou internacionálu), ale také lásku k fotbalu a užitečnou zručnost (jako je práce s kamenem nebo lesní práce). Všechno tohle se v různé míře podařilo.

Letní anarchistické tábory v Prjamuchinu se staly od roku 1995 už dostatečně pravidelnými, i když se nekonají každý rok. Obyčejný den Prjamuchinského svobodného družstva představuje harmonické spojení činnosti duševní a fyzické, kontakt s přírodou a se soudruhy a soudružkami z anarchistického hnutí.

V roce 2000 byla činnost družstva na obnově parku a sídla Bakuninových zřejmě nejsmysluplnější. Družstvo bylo pověřeno opravdu užitečnou prací: vyčistit přístavbu domu plnou odpadků a v domě odstranit změny provedené za sovětské éry. Kromě toho družstevníci vyčistili pěšiny v parku.

Je třeba dodat, že obnovou sídla v Prjamuchinu se zabývá Bakuninský dobročinný fond, který se musí vyrovnávat s důsledky toho, jak se o Prjamuchino staral stát. Dlouhodobou práci na tom, aby nepokračovalo další bourání budov ani postupná proměna bývalého rodinného parku v prales, nelze odkládat. Právě při této konkrétní práci jsme si vyjasňovali postoje i vytvářeli atmosféru nové prjamuchinské harmonie – právě tak byl kdysi nazýván převládající duch místa, kde rodinu Bakuninových navštěvovali Bělinskij nebo Botkin a později například L. N. Tolstoj.

Michail Covma

P. S. V Prjamuchinu se dnes kromě kostela s odděleně stojící zvonicí zachoval stále přece jen zanedbaný dům Bakuninových, budova bývalé manufaktury, několik dalších staveb a výše zmíněný pomalu pustnoucí park. Od roku 2001 se tu každoročně pořádají tzv. Prjamuchinská čtení a letos v červenci tu proběhla mezinárodní bakuninovská konference za účasti desítek lidí z Belgie, Izraele, Itálie, Polska, Ruska, USA, Ukrajiny, Francie a Japonska.

bakuninovych sidlo

bakuninovych park

Zdroj:
http://yar.anarhist.org/library/history/h_mod_07.htm

Ostatní díly cyklu Bakunin 2014:
Bakunin 2014 (I.)
Bakunin 2014 (II.)
Bakunin 2014 (III.)
Bakunin 2014 (IV.)
Bakunin 2014 (V.)
Bakunin 2014 (VI.)

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy