Anarchistická federace

Fotoreport: Demonstrace proti buršákům ve Vídni

Ve Vídni proběhly 4. června akce proti ultrapravicové smetánce.

Ve středu 4. června bylo ve Vídni zase horko. Jednalo se o další akci buršáků z Wiener Korporationsring (WKR) spolu s rakouskou nacionalistickou Stranou Svobodných (FPÖ). Mělo jít o „Festival svobody“, na kterém si připomínali revoluci z roku 1848. Projevy o lidských právech a svobodě se tak snaží vylepšit svůj obraz u veřejnosti. Jak to s jejich vztahem ke svobodě a demokracii je ve skutečnosti, se můžete dočíst ZDE, ZDE a ZDE.

Ten den se konaly dvě akce, jedna pořádaná Autonome antifa Wien a druhá kolektivem NOWKR.AT. První začínala už v jedenáct hodin dopoledne na schodech před Vídeňskou univerzitou,

Vídeň

a to z toho důvodu, že se právě zde pravidelně schází studenti, kteří patří do buršáckých spolků. Na místě bylo kolem tří set lidí,

Vídeň

hrála hudba

Vídeň

a pomalu se na druhé straně silnice začali řadit těžkooděnci.

Vídeň

Po chvíli se za nimi objevila skupina pětadvaceti buršáků v tradičních čepičkách,

Vídeň

lidé se začali stahovat k silnici a skandovat antifašistická hesla. Letělo tam také nějaké to vejce a role toaletního papíru.

Vídeň

Tento symbolický „útok“ přesně zapadl do mediální hysterie, která zde probíhá už několik dní.

Vídeň

Buršáky to po chvíli stání na žhavém slunci přestává bavit a odcházejí, po nějakém čase mizí i policie. Dav před univerzitou trochu prořídne, většina lidí se jde občerstvit a připravit se na večerní demonstraci, která začíná na stejném místě v pět hodin.

Jak zde bývá zvykem, demonstrace začíná s hodinovým zpožděním.

Vídeň

Nebude statická jako ta dopolední, ale vyrazí kolem centra a bude se snažit přiblížit trase pochodu buršáků. Ti mají mít od sedmi jen krátký průvod několik stovek metrů z Pálffyho paláce přes Michaelerplatz do paláce Niederösterreich nad stanicí metra Herrengasse. Před univerzitou je obrovské množství různých skupin, rozdávají se letáky, časopisy a také jednoduché ochranné masky proti pepřovému spreji – ty proto, že místní nechtějí ponechat nic náhodě po poslední demonstraci, kde jej policie masivně použila. Celé centrum a okolí je v tento moment obsazeno policií, jež nasadila na tisíc lidí.

Vídeň

Vídeň

Vídeň

Průvod pomalu vyráží na cestu po Universitätsring a zanedlouho čítá přes dva tisíce lidí. Na špici průvodu hraje z auta hudba, v záplavě lidí je také občas vidět (či spíše slyšet) růžový samba band.

Vídeň

Vídeň

Vídeň

Vídeň

Vídeň

Vídeň

Vídeň

Trasa je velmi dlouhá a teplo a slunce únavné, přesto je dav správně naladěn a neustále skanduje různá antifašistická hesla: „Alerta, alerta, antifascista!“, „Siamo tutti antifascisti!“, „Burschis, Burschis jetzt wirds bitter, wir sind pink und wir haben Glitzer!“. Demonstrace je klidná a ani policie neprovokuje, proto průvod dochází po několika hodinách zpátky před univerzitu, kde většina lidí zůstává. Posléze se však dovídáme, že policie v průběhu demonstrace zadržela několik lidí, které identifikovala na demonstraci proti buršáckému plesu v lednu a podezřívá je z ničení majetku či napadení policie.

Do centra se v průběhu večera vydávají menší skupinky hledat buršáky, všechny ale postupně narazí na policejní zátarasy v uličkách podél buršácké trasy. Jak se ukázalo, jejich průvod začal o několik hodin později,

Vídeň

Vídeň

proto se na ně z bočních uliček nesou nadávky a skandování hesel. Účast na buršáckém průvodu činí jen něco málo přes sto lidí. Po skončení akce

Vídeň

policie část z nich eskortuje do stanice Herrengasse. Odehrává se také menší konflikt ve stanici Schottentor u univerzity, kde jsou policií zadrženi dva lidé.

Vídeň

Po městě se také údajně pohybují nazi chuligáni. Na twitteru se objevuje vzkaz, že buršáci sedí v hospodě nedaleko stanice Schottentor, takže během chvilky je tam kromě množství policajtů i mnoho aktivistů a aktivistek.

Vídeň

Buršáci opouštějící budovu tak musí strpět skandování na svou adresu. Snaží se odjíždět taxíky, ty však často jen projedou kolem, a pokud zastaví, okamžitě se jim dostane vysvětlení od přítomných, proč by buršáky brát neměly. Několik taxíků cestující odmítá, za což jsou odměněni hlasitým potleskem. Našli se však i tací, co buršáky svezli, a těm se dostalo nadávek a bučení. Několik buršáků se rozhodne jít domů pěšky, jeden z nich tak po chvíli zjišťuje, že i v obleku a společenských polobotkách se dá velice rychle utíkat. Tak to pokračuje před hospodou i po půlnoci, dokud nejsou všichni pryč.

Demonstrace byla jednou z největších za poslední dobu, ale ukázaly se i limity nedostatečné přípravy. Naproti tomu počet buršáků byl velmi nízký, je zřejmé že jejich image už netáhne.

Píšou jinde

Odkazy