Anarchistická federace

Co se děje v Donbasu?

Úryvek rozhovoru s anarchistou z východoukrajinského Donbasu o tamní situaci a postoji anarchistů.

Poslední dobou se nám občas stává, že když přineseme nějakou informaci ze zahraničí, ozve se někdo, proč místo toho neinformujeme o dění na Ukrajině. Jenže právě o Ukrajině na našem webu informujeme daleko více než o dění v jiných částech světa, které je kolikrát neméně zajímavé a naléhavé. Navíc připravujeme pro další číslo revue Existence překlad textu ruského kamaráda, který se na příkladu Ukrajiny zabývá dilematy anarchistů v realitě nastupující občanské války. A to, že je nyní Ukrajina jedním z top témat mainstreamových médií, přece neznamená, že se nebudeme věnovat i dění někde jinde.

Co přesně bychom měli o Ukrajině vlastně psát? Udělat si jasno v tamním dění a dát za pravdu jedné straně nejde. Bipolární pohled na Ukrajinu, jaký nabízí většina médií, je zjednodušující a nemůže být vodítkem pro toho, kdo by chtěl situaci opravdu pochopit. Většina anarchistických textů k danému tématu problematizuje právě tenhle pohled a upozorňuje na to, že zvolit si tu správnou stranu konfliktu prostě není možné. Když se dva mocní perou o kost, neznamená to, že jeden z nich je nutně dobrý, určitě ne pro obyčejné lidi na Ukrajině. Snad je dost ilustrativní následující úryvek rozhovoru s anarchistou z Donbasu:

Co se u vás vlastně děje?

Události v našem regionu je možné popsat jako puč banditů a policajtů, předkládaný v „národním“ obalu. Celé silové křídlo představují bývalí a současní zaměstnanci ministerstva vnitra, bývalí vojáci, výsadkáři, kriminálníci i sociální vyděděnci. Nedá se říct, že je to povstání ruských nacionalistů, protože jejich síla a vliv v současných událostech sotva převyšuje třeba vliv našeho hnutí. Jejich reálný počet se dá odhadovat z Ruského pochodu v Doněcku z listopadu 2013, při němž se maximálně mobilizovali. Jenže se ukázali ve správný čas na správném místě a teď jsou politickým obalem otevřeně fízlovské Doněcké národní republiky (DNR). Masovost antimajdanského hnutí je podmíněna nemalou finanční a silovou podporou od místních „podnikatelů“ a ozbrojenců, no a samozřejmě ukrajinských úřadů a nacionalistů, kteří se nechávají unést průběhem událostí, obrovskou informační válkou, vedenou v masmédiích a na sociálních sítích, nečinností policie, a hlavně merkantilními zájmy různých skupin.

Je vůbec v antimajdanském hnutí prostor pro vliv anarchistů?

Myslím, že spíš ne. Byli jsme mockrát na barikádách, mluvili s lidmi a viděli celou situaci zevnitř. Účastnit se tohohle hnutí jako politická síla a vyhlašovat to o sobě nechceme, protože celé tohle hnutí je navíc cizí našemu přesvědčení, je cizí samotné myšlence boje za práva a svobody. Proto děláme veškerou práci na úrovni osobních kontaktů, ale nějaké zvláštní výsledky to nepřináší – řadoví účastníci protestů, jejichž politická gramotnost je na hodně nízké úrovni, neanalyzují to, co se děje, opakují naučená hesla a vyprávějí si mezi sebou často zkreslené novinky nebo zjevné dezinformace nebo úplně šílené poplašné zvěsti o otrávené vodě v kolektorech, stovkách autobusů Pravého sektoru, co už jedou městem...

Do těchhle událostí byly v Donbasu jakékoli politické síly velmi slabé. Základním faktorem formování politických názorů jsou masmédia a různé politické show, které sleduje většina obyvatelstva. Mládež antimajdanského hnutí je většinou nezaměstnaná, z nejnižších sociálních vrstev, a často řeší svoji bezvýchodnou situaci alkoholem. Svoji přítomnost tam vysvětlují tím, že „stojí proti fašistům“, „Za Donbas! Za Rusko!“, „proti banderovcům, židům a USA“. To, že plní rozkazy bývalých nebo současných policajtů, na které by ještě před půl rokem „vytáhli nůž“, neřeší. Dochází až k absurditám, kdy někteří oslavují speciální zásahové jednotky skandováním „Berkut! Berkut!“. Jak jsem říkal, běžní protestující mají zřetelný merkantilní zájem na připojení k Rusku. Důchodci chtějí větší penze, ozbrojenci chtějí zůstat na svých místech a zvýšit si příjmy, nezaměstnaní chtějí pracovat v Rusku, podnikatelé chtějí bezcelní přístup na trhy zemí Společenství nezávislých států a plyn za vnitroruské ceny pro továrny a firmy. Těm jsou cizí anarchistické myšlenky, uznávají myšlenku „síly a pořádku jako v Rusku“.

anarchisté

Zdroj:
http://avtonom.org/news/anarhist-iz-donecka-zayavlyat-o-sebe-v-antimaydanovskom-dvizhenii-kak-politicheskaya-sila-my-ne

Související odkazy na csaf.cz:
První máj v hlavním městě Ukrajiny
Majdan a jeho rozpory
Válku válce!
Do příští revoluce
Majdan: úvaha o postoji anarchistů v protestech
Ukrajina: Majdan na vlastní oči
Krajní pravice v ukrajinských protestech
Ukrajina: #blackmaidan: Co dál?
Ukrajina: Prohlášení kyjevských anarchistů
Protesty na Ukrajině se stále radikalizují
O událostech na Ukrajině: Majdan 2013
Verze pro tisk 11.5.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)