Anarchistická federace

V Ústí proti náckům

Stručný report z akcí odporu vůči pochodu neonacistů ulicemi Ústí nad Labem.

Nějakou dobu nebylo zcela zřejmé, kam budou neonacisté směřovat svůj Prvomájový pochod. Ve hře bylo Brno a Ostrava, nakonec se však zaměřili na Ústí nad Labem, kde chtěli využít První máj pro předvolební agitku Dělnické strany (DSSS). Jejich rozhodnutí nezůstalo bez odezvy. Nesouhlas s jejich přítomností přišly vyjádřit stovky lidí.

Na to, že mělo jít tradičně o jednu z největších neonacistických mobilizací, jich na Mírové náměstí dorazilo asi jen 120, z toho několik desítek z Německa, a zahájení své akce několikrát odložili. Připočteme-li k tomu naprostý nezájem o ostatní předvolební mítinky DSSS (na akce v Praze a Brně přišlo po deseti lidech), je pro tuto partaj snaha o zisk podpory při volbách do Evropského parlamentu z tohoto pohledu katastrofální.

Přípravy odporu probíhaly už nějaký čas. Angažovalo se v nich zejména občasné sdružení Konexe. Shromáždění svolali také místní neorganizovaní antifašisté a antifašistky. První předběžnou akcí, do níž se zapojila i nově vzniklá Severočeská anarchistická federace, byla likvidace náckovské propagandy a výlep protirasistických plakátů a samolepek na trase náckovského pochodu.

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Náckové ten den nebyli jediní zvěstovatelé nenávisti a konečného řešení. S podobnou rétorikou („Vyčistit město od nepřizpůsobivých“) dorazila do Ústí na svůj předvolební mítink i Paroubkova partaj LEV21. I její propaganda končila v koši.

Ústí nad Labem

Před zahájením akce neonacistů se začali scházet na určených místech antifašisté a Romové. V Klíšské ulici se konalo menší shromáždění před domy obývanými Romy, kde bylo několik desítek antirasistických aktivistů, někteří dorazili ze sousedního Německa. Shromáždění ve Sklářské ulici mělo za účel především shromáždit co největší počet Romů a dodat jim pocit síly a sebedůvěry. V místě bylo postaveno pódium, na kterém se střídaly romské kapely s řečníky – většinou mluvili místní Romové. Byl připraven program pro děti. Na obou shromážděních se rozdávalo jídlo zdarma, na čemž se v Klíšské ulici podílel i kolektiv Food not Bombs. Tady se navíc nejchudším rozdávalo oblečení, které přivezli darem antifašisté z Německa.

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Po třetí hodině, kdy začal promlouvat Vandas ke svým věrným, se lidé ze Sklářské ulice za skandování hesel dali do pohybu a šli náckům naproti, doprovázeni kolonou aut s romskými posádkami. V Londýnské ulici došlo ke spojení s dalším shromážděním, které začalo v Mánesových sadech. Následně jim však cestu zahradila policie, aby o 200 metrů dále mohl v klidu projít pochod neonacistů. Náckové byli „uvítáni“ hned na několika místech. Procházeli pod transparentem „Mnoho skopců, tupé stádo“, doprovázela je skupina klaunů a procházeli kolem lidí s cedulemi, které je evidentně zesměšňovaly. Ve městě se navíc pohybovaly skupiny punkerů, kteří konfrontovali nácky a pokoušeli se o blokování jejich pochodu. To se nelíbilo policii a několikrát proti nim zasáhla.

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Náckové sice svůj pochod absolvovali, avšak nikdo z místních se k nim nepřidal. Viděli opovržení a slyšeli nesouhlas. Do organizovaných i samostatných akcí proti nim se na různých místech zapojilo minimálně 300 lidí. Po oficiálním konci DSSS se skupina nácků ještě pokusila proniknout k Romům v Klíšské ulici a následně, když se jim to nepovedlo, utekla do nedalekého obchodního domu Kaufland, kde je posbírala policie. Ta sama vyvolala několik konfliktů s odpůrci fašismu, paradoxně v tom byli nejaktivnější příslušníci tzv. antikonfliktního týmu, který slovy přítomného anarchisty „prudil do lidí a vyvolával problém za problémem“.

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Související odkazy:
Ústecký zázrak
Fotogalerie: 1. máj v Ústí

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy