Anarchistická federace

Zdola – prvomájový speciál

ČSAF vydala u příležitosti Anarchistického prvního máje 2014 zvláštní číslo zpravodaje Zdola.

První máj byl vždy dnem, který má pro anarchisty a anarchistky svůj význam. Jednak jako vzpomínka na chicagské mučedníky, kteří byly popraveni kvůli svým aktivitám v boji za osmihodinovou pracovní dobu, a jednak jako připomínka aktuálních bojů proti sociálnímu útlaku. Nejinak je tomu i dnes.

Zvláštním číslem Zdola bychom chtěli v tento den připomenout jak historii Svátku práce, tak i současnou kapitalistickou realitu, která nás nenechává na pochybách, že boj za lepší životní podmínky, sociální spravedlnost, stejně jako za emancipaci člověka rozhodně nekončí. Naopak utahující se šrouby nelidské kapitalistické mašinérie, horkotěžko přemalovávané narůžovo pohádkou o demokracii, nám dávají najevo, že za svá práva a lepší svět musíme bojovat.

Je nutné si uvědomit, že práva se nedostávají, práva se berou. A také to, že svět kapitálu není zvyklý ustupovat. Jestliže má být boj neprivilegovaných úspěšný, je třeba ho vést společně. A tato společná cesta se neobejde bez organizace. Ta se však musí zakládat na antiautoritářských principech, které jsou zárukou, že jeden útlak se nezmění v jiný.

ZdolaPrvomájový speciál Zdola ke stažení ZDE.

Některé z textů prvomájového speciálu vyšly na csaf.cz v předešlých dnech:
Svátek práce: Je co slavit?
Chicago 1886
První První máj
Neslavíme, oslavujeme…
Náckové a První máj
A co nepodmíněný základní příjem?
Verze pro tisk 1.5.2014 Zdola

Píšou jinde

Odkazy