Anarchistická federace

Ostrava: Shromáždění Českých lvů aneb „S vámi to nemá cenu“

Náckové v sobotu v Ostravě neměli ke komu řečnit a petici jim nikdo nepodespal.

Na sobotu 1. března nahlásili Čeští lvi na ostravské náměstí Svatopluka Čecha shromáždění „za práva slušných občanů a proti financování rasistického serveru Romea.cz vládou ČR“.

Místo bylo záměrně zvoleno co nejvíc konfrontačně, náměstí totiž leží v těsné blízkosti ulic obývaných především Romy a na dosah několika ubytoven, z nichž jednu se demonstranti snažili už při minulých protiromských pochodech napadnout.

Ve 14 hodin, kdy měla akce začít, se sešlo na místě celých osm „hrdých obránců bílé rasy“. Nechyběl mezi nimi ani hlavní svolavatel akce Pavel Sládek Matějný. Postupně narostl počet účastníků až na 25.

To už se začali scházet i jejich odpůrci z řad Romů a místních antifašistů. Protiakce nebyla nahlášená, přesto se zde shromáždilo kolem šedesáti lidí. Přinesli si transparenty a pikety, na nichž stálo např. „Černí bílí, spojme síly“, „Nerozdělují nás rasy, ale třídy“, „V Ostravě nácky nechceme“, „Stop rasismu“ a další hesla. Tentokrát nechyběla ani černo-rudá vlajka, kterou si tak mohli náckové prohlédnout pěkně zblízka. Účastníci protiakce vytáhli připravené píšťalky a začala se skandovat první hesla.

Náckové viditelně znervózněli. Znervózněli i příslušníci PČR, kteří začali antifašisty napomínat a vyhrožovat jim odvezením k výslechu, pokud budou nahlášenou akci narušovat. Přesto se antifašistům povedlo několikrát řečníky přerušit a dát jim jasně najevo, co si o jejich akci myslí. A „hrdinům bílé rasy“, kteří při jiných příležitostech s PČR bojují, nezbylo tentokrát nic jiného než si na antifašisty opakovaně stěžovat a domáhat se u příslušníků svého práva na svobodu shromažďování. Nakonec částečně úspěšně. Dva trapné projevy za posměchu přihlížejících nakonec zazněly.

Shromáždění nakonec po 40 minutách skončilo. Tentokrát se k náckům žádní místní nepřidali. I petice za založení nové strany zůstala prázdná: nenašel se nikdo, kdo by chtěl podepsat. Druhý a zároveň poslední řečník tak mohl pouze konstatovat: „S vámi to nemá cenu, je vás tu málo.“

Neonacisté tentokrát v Ostravě neuspěli. Neuspěli ani romští „podnikatelé“, kteří se opět pokoušeli místní Romy zastrašovat a nutili je zůstat doma a „neprovokovat“.

A malé vítězství v Ostravě si mohou připsat antifašisté a antifašistky, kteří se nezalekli a nezůstali doma a zadostiučiněním jim byl pískot, který doprovázel spěšný odchod hrstky už ne hrdých, ale spíš zoufalých „obránců bílé rasy“ směrem na nedaleké vlakové nádraží.

Náckové
Ostrava

Protiakce
Ostrava
Verze pro tisk 4.3.2014 ČSAF-Ostrava

Píšou jinde

Odkazy