Anarchistická federace

Francie: Rioty po protestech proti výstavbě letiště

Demonstrace proti letišti Notre-Dame-des-Landes, která se v sobotu konala v Nantes za účasti desítek tisíc občanů, přerostla v nepokoje poté, co policie protestujícím nedovolila pokračovat v pochodu a zaútočila na ně.

Demonstrace proti letišti Notre-Dame-des-Landes, která se v sobotu konala v centru francouzského města Nantes a na níž dorazilo několik desítek tisíc občanů, se vyhrotila poté, co policie protestujícím nedovolila pokračovat v pochodu a zaútočila na ně. Slzným plynem a gumovými projektily bylo zraněno mnoho lidí, účastníci protestu odpověděli hořící municí – lahvemi, plechovkami, ocelovými kuličkami, světlicemi –, kterou házeli na policii, která svůj útok opakovala.

„Jsou tu desítky tisíc lidí“, ujišťuje nás Julien Durand, mluvčí ACIPA, hlavní skupiny brojící proti stavbě letiště, a zdráhá se uvést přesné číslo.

Podle něj je účast podobná jako na předchozích akcí, třeba v listopadu 2012 se protestů podle organizátorů účastnilo čtyřicet tisíc lidí (podle policie 13 tisíc).



Pozdě odpoledne se v centru Nantes odehrály scény zkázy. Lidé dali promluvit své frustraci z mnohaleté ignorace a porážek, vyplenili policejní stanici, pobočku Vinci (zástupce projektu letiště), a také rozbili několik výloh dopravních společností v Nantes a poboček Nouvelles Frontières. Zapálili také minimálně dvě montážní zařízení a barikádu.



Podle nejmenovaného zdroje lidé házeli různé předměty na trolejové vedení společnosti SNCF (francouzská národní železnice), aby zabránili vlakům v pohybu. Co se týče policie, použila velké množství slzného plynu, zábleskové granáty a vodní děla.

Zatímco někteří protestující se oslepeni vzdálili, několik stovek jich pokračovalo ve střetu s policií za použití dalších zápalných lahví, nebo dokonce vlastních granátů.

„Bez ohledu na to, co řekne prefektura, pro vás všechny je to ohromný úspěch,“ dodal na konci akce Julien Durand.



„Zbytečný a drahý projekt“

Demonstrace začala v přátelském duchu. Dav skandoval například hesla „Ayraulport – Ne, děkujeme“ nebo „No to Ayrault pork“.

„Mobilizace je tady skvělá. Jsme tu, abychom ukázali naše odhodlání zastavit tento zbytečný a drahý projekt, který chtějí uskutečnit, přestože panuje nedostatek,“ řekla Eva Joly z francouzské strany zelených (EELV).

Kvůli antikapitalistickému poselství, jež je součástí protestů, a nepokojům, které poznamenaly předchozí demonstrace, úřady v pátek rozhodly o změně trasy tak, aby se protest vyhnul středu města.

Nantes

Akce se konala dva měsíce po tom, co prefektura nařídila přípravu výstavby letiště. Četná odvolání a výzvy proti tomuto rozhodnutí nebyly vyslyšeny. Práce nicméně ještě nezačaly.

Slavnostní otevření zamýšleného Grand Ouest Airport, původně plánované na rok 2017, je nyní příznivci zvažováno na rok 2019 nebo 2020. Podle IFOP (Institut français d'opinion publique, Francouzský institut pro veřejné mínění) je většina Francouzů (56 %) proti výstavbě letiště, 24 % pro a 20 % není rozhodnuto.

Nantes

Zdroj:
http://revolution-news.com/police-attack-20000-french-citizens-protesting-airport-notre-dame-des-landes/

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes

Nantes
Verze pro tisk 23.2.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy