Anarchistická federace

Turecko: Protesty proti cenzuře pokračují

Istanbulské náměstí Taksim a park Gezi ožily další vlnou protestů. Nesouhlas se zaváděním cenzury přišli aktivně projevit i anarchisté.

Tisíce lidí se sešly v sobotu 8. února na náměstí Taksim a v parku Gezi v Istanbulu, aby pokračovali v protestu proti nedávno přijatému zákonu o kontrole internetu. Policejní zákrok byl opět agresivní. Protestů se aktivně účastní anarchisté.

Demonstranti se sešli poblíž náměstí Galatasaray v ulici İstiklal na výzvu šířenou v sociálních sítích. Akce nebyla ohlášená, a tak policie vyzvala přítomné, aby se rozešli. Lidé to odmítli a strážci zákona použili slzný plyn a vodní děla a obsadili ulici i okolí. Obklíčili i park Gezi a dočasně ho uzavřeli. Protestující se policii postavili, házeli kameny a začali se stavbou barikád, rozbili výlohu amerického fast foodu a okolní zdi upravili graffiti. V ulici İstiklal i na náměstí Taksim se pohybovaly sanitky první pomoci a pomáhaly lidem zasaženým slzným plynem.

„Jde mi o svobodný internet, protože vláda chce rozhodovat, na jaké stránky se budu dívat,“ řekl jeden z demonstrantů. „Chtějí kontrolovat to, co děláme na internetu. To je represe, kterou si mladí lidé nedají líbit.“

Protesty proběhly také v Ankaře a dalších městech.

Turecko

Turecko

Turecko

Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/3563
http://www.hurriyetdailynews.com/police-disperse-protest-against-internet-law-in-istanbuls-taksim.aspx?pageID=238&nID=62198&NewsCatID=338
http://www.theguardian.com/world/2014/feb/09/turkish-police-crack-down-on-internet-freedom-protest

Související odkazy:
Turecko: Protest za svobodný internet
Turecko: Protesty provázející soud s policejními zabijáky
Verze pro tisk 9.2.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy