Anarchistická federace

Turecko: Protesty provázející soud s policejními zabijáky

V řadě tureckých měst proběhly protestní demonstrace v souvislosti se soudními procesy proti policistům, kteří během loňských protestů zabili několik lidí. Demonstrací se účastní i místní anarchisté.

3. února ve městě Kayseri v Kappadokii ve středním Turecku začal soud ve věci zabití demonstranta İsmaila Korkmaze během loňských protestů. Obviněno je osm lidí včetně čtyř policistů.

Vjezdy do města hlídala policie, ve městě bylo rozmístěno 2000 policejních hlídek (500 jich přivezli z jiných měst). U budovy soudu byla vodní děla a všechny okolní ulice byly uzavřeny. V soudní síni chránil obviněné policejní kordon. Před budovou docházelo k opakovaným střetům mezi policií a demonstranty. Lidé skandovali: „Ali İsmail Korkmaz je nesmrtelný“, „Ali İsmail je tady a kde je Bilal?“ (v narážce na premiérova syna podezřelého z korupce).

Soud se rozhodl projednávání odložit na 12. května. Soudce zamítl návrh na vazbu jednoho z podezřelých policistů.

Druhé soudní jednání kvůli smrti protestujícího Mehmeta Ayvalıtaşe bylo také odloženo, a to na 21. května. Rozhořčení lidé v soudní síni házeli na soudce plastové lahve.

U budovy soudu v istanbulské čtvrti Kartal se sešly masy lidí na podporu rodiny zabitého Mehmeta. Pořádkové síly na ně zaútočily a soud odmítl žádost právníka o zastavení represí před soudní budovou.

„Právo tu existuje jen pro ty, kdo mají peníze. Ne pro nás,“ řekl Mehmetův otec. Lidé v soudní síni drželi fotografie Mehmeta a jeho matky, která zemřela na srdeční infarkt 13. prosince 2013.

Večer 5. února prošla zhruba stovka demonstrantů istanbulskou čtvrtí Kadıköy. Část se oddělila od protestního průvodu a došla k sídlu vládnoucí strany v části Hasanpaşa. Budovu hlídali těžkooděnci s vodními děly a slzným plynem. Došlo ke střetům, které trvaly dlouho do noci.

Turecko

Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/3555
http://www.hurriyetdailynews.com/tight-security-as-trial-into-gezi-protesters-death-begins-in-kayseri.aspx?pageID=238&nID=61892&NewsCatID=341
http://www.hurriyetdailynews.com/trial-over-gezi-protesters-death-postponed-as-no-new-arrests-made-.aspx?pageID=238&nID=62009&NewsCatID=341
http://www.radikal.com.tr/turkiye/kadikoyde_mehmet_ayvalitas_protestosu-1174339
Verze pro tisk 6.2.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)