Anarchistická federace

Ukrajina: #blackmaidan: Co dál?

Text výzvy ukrajinské anarchistické skupiny „blackmaidan“ k uskutečnění sociální revoluce.

16. ledna byl na Ukrajině oficiálně ustaven policejní stát. Janukovyčův režim ztratil legitimitu v očích většiny obyvatel, proto se jim teď vnucuje za pomoci kulek a obušků. Současně je hodně protestujících nespokojeno s aktivitami „tří bohatýrů“, kteří jsou připraveni prodat prezidentovi klidný spánek a dostat za to pro sebe nějakou výhodu. Navíc se opoziční lídři za celou dobu, co jim Majdan poskytoval mandát důvěry, nezmohli na to, aby zformulovali nějakou přijatelnou strategii. Situace se tak dostala do slepé uličky. Co tedy dělat?

Lze samozřejmě čekat na vůdce nebo dobrého vládce. Byrokrati ale mají své vlastní zájmy, nejsou kontrolováni lidmi, proto je ani nezajímá práce v zájmu lidí. Ovlivňovat politiky je možné jenom v době voleb, nebo pomocí protestních akcí. Kolikrát jsme si volili pány různého stranického zbarvení, a pokaždé zažívali zklamání. Jen my sami musíme vzít osud do svých rukou a přikročit k řešení našich problémů bez prostředníků. Přišel čas pro radikální akce, je nezbytné přejít k přímé demokracii!

Zabírejte veřejný prostor: studenti univerzity, pracující podniky, sousedi veřejná místa, parky. Zakládejte lokální shromáždění, ať je Majdan na každém dvoře. Volte si jednotlivé lidi a výbory, ti budou vašimi představiteli, ale nedovolte svým delegátům přijímat rozhodnutí za vás. Poslední slovo musí mít vždy shromáždění a delegáti se nejen musí zodpovídat lidem, ale mohou jimi být kdykoli odvoláni a vyměněni. Nedůvěřujte žádným politickým silám – každá z nich sleduje vlastní zájmy. Politici nejsou zainteresovaní v sebeorganizování lidí, protože by je chtěli kontrolovat.

Pracující, přišel čas na stávku! Páni a kapitalisti využívají politickou nestabilitu k „utahování šroubů“, ke snižování a zadržování mezd. Dokud probíhá boj s vládou, máte možnost dát o sobě vědět. Vezměte do svých rukou podniky, ve kterých pracujete, vyžeňte staré pány, ukažte svoje právo být pánem vlastního osudu. Dřív jste dostávali jen bezvýznamnou část hodnoty, kterou jste vytvářeli, teď máte možnost všechno změnit. Teď, nebo nikdy. Ať žije sociální revoluce!

Všichni občané, uskutečňujte akty občanské neposlušnosti, neplaťte daně, bojkotujte řešení vládních i místních úřadů. Místo toho vytvářejte účinný systém přímé demokracie, ale buďte připraveni ji bránit před zásahy silových struktur a jiných bojovníků – zakládejte oddíly národní sebeobrany, které nebudou kontrolovat žádné strany nebo politici. My anarchisté nevoláme „Sláva Ukrajině“, neklaníme se obrazům Petljury nebo Bandery. Přesto vás vyzýváme, abyste vyšli na barikády, protože dokud je tu Majdan, dokud je tu ulice Gruševského, vláda je nucena soustředit své síly tam, a lidé mají svobodu jednat na jiných místech.

Nevěřte pravicovým „radikálům“, tihle lidé si nepřejí zničení vězení, ve kterém žijeme, sami se v něm chtějí stát dozorci. Jeden z jejich lídrů otevřeně mluvil o plánu na vstup „pravicového sektoru“ do bezpečnostní služby (SBU) v nové vládě – copak tohle nějak souvisí s přímou demokracií? Oni sami chtějí zavést policejní režim, který by otevřeně pronásledoval všechny „krajní“: národnostní menšiny, ženy, sexuální menšiny, odborové aktivisty, ateisty a jakékoli volnomyšlenkáře. Protože pojetí národa ukládá povinnosti těm, kdo k němu patří, a je velmi jednoduché najít ty „krajní“. Navíc „národ“ je i souručenství, příslušnost k národu automaticky dovoluje soudit druhé podle určitého souboru stereotypů, i když nemají nic společného s realitou. Kromě toho „národ“ spojuje představitele různých tříd a posvěcuje rozdělení na bohaté a chudé ve jménu „národní solidarity“. Ideálem pravice jsou kasárna, ale lidé na Majdanu stojí o to, aby žili svobodně.

Vše, co tu bylo řečeno, je jen všeobecný plán toho, co je možné udělat. Ti, kdo chtějí jednat, sami promyslí všechny detaily bez pokynů shora. Najdou se spolu a budou koordinovat své úsilí. Teď je „revoluce“ jen imitací, stala se beznadějnou a obrana povede jenom k tragickému konci pod nátlakem režimu a jeho žoldáků. Ale jestli společně začneme pracovat podle uvedených principů, revoluce se stane skutečnou, přejde do útoku a lidé zvítězí.

Svoboda! Rovnost! Světová solidarita!

#blackmaidan | Социiальна революцiя

Ukrajina

Zdroj:
#blackmaidan | Социiальна революцiя: Что делать дальше?

Související odkazy:
Ukrajina: Prohlášení kyjevských anarchistů
O událostech na Ukrajině: Majdan 2013
Protesty na Ukrajině se stále radikalizují
Verze pro tisk 26.1.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)