Anarchistická federace

Turecko: Protest za svobodný internet

18. ledna 2014 proběhly po celém Turecku mnohatisícové protesty proti cenzuře internetu.

Tisíce lidí vyšly do ulic v Istanbulu, Ankaře, Izmiru, Mersinu, Burse a dalších městech, aby protestovaly proti plánu vlády zavést další cenzuru internetu. Na řadě míst došlo ke střetům mezi demonstrujícími a policií. V Istanbulu a Ankaře použila policie proti demonstrantům slzný plyn, gumové projektily a vodní děla.

Návrhy schválené minulý týden parlamentem rozšiřují cenzuru a vládní kontrolu internetu. Umožňují vládě dostávat informace o činnosti uživatelů internetu a blokovat klíčová slova, která se jí budou zdát podezřelá. Poskytovatelé připojení budou muset uchovávat informace o uživatelích dva roky.

Tisíce lidí se za skandování hesel „Demisi vlády“, „Společně proti fašismu“, „Všude je Taksim, všude je odpor“ sešlo na náměstí Taksim a symbolicky tak navázalo na loňské červnové protesty. Policie na demonstranty na Taksimu zaútočila a zatkla neznámý počet osob.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan je viněn z korupce, autoritářství a pokusů zavést v zemi totální vládní kontrolu. Podle lidskoprávních organizací jsou už stávající pravidla fungování internetu v Turecku porušováním lidských práv. V zemi je blokováno zhruba 40 tisíc webových stránek.





Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/3515
http://www.abc.net.au/news/2014-01-19/turkish-police-fire-tear-gas2c-rubber-bullets-in-protests-agai/5207210
http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-police-break-up-protest-against-law-curbing-internet-.aspx?pageID=238&nID=61232&NewsCatID=341
Verze pro tisk 19.1.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)