Anarchistická federace

Španělsko: Protesty v Burgosu

Dva měsíce pokojných protestů ve španělském Burgosu vyvrcholily zatím pětidenními divokými demonstracemi proti politice místních zastupitelů. (+ VIDEA)

Pátý den pokračují protesty v severošpanělském městě Burgos. Přes pět tisíc lidí v ulicích požaduje od místních politiků, aby zrušili rozhodnutí týkající se rekonstrukce města. Jsou pobouřeni plány asanace historické ulice Vitoria, která se má proměnit v bulvár s podzemním parkovištěm. Šance domluvit se s primátorem na zastavení rekonstrukcí je stále menší a rozhořčení obyvatel stále větší. Přes ranní déšť obyvatelé města už pátý den v ulicích blokují stavební práce.

Lidé dali najevo, že jim došla trpělivost. V průběhu dvou měsíců nepřetržitě pokojně protestovali, ale místní politici v čele s primátorem Javierem Lacallem z Lidové strany jim nebyli ochotni naslouchat. Zvlášť lidi pobouřila cena projektu rekonstrukce: 13 milionů eur. Absurdně vysoká částka na nepotřebnou rekonstrukci by podle nich měla jít na sociální projekty, které by mohly zmírnit dopady ekonomické krize i asociální vládní politiky.

„Jistě, přání změnit město je možné jen uvítat, ale dnes na to opravdu není vhodná doba. Hodně lidí nemá práci, což je mnohem vážnější a aktuálnější problém,“ řekl jeden z protestujících.

V úterý večer se policie pokusila demonstranty znovu rozehnat. To vyvolalo novou vlnu pouličních protestních akcí: hlavně mladí lidé házejí po strážcích pořádku kameny, podpalují auta, převracejí kontejnery s odpadem, rozbíjejí sklo. Už několik bankovních poboček bylo poničeno (o víkendu například banka Santander).

Policie zadržela nebo zatkla o víkendu asi 40 demonstrujících, od pondělí jich přibylo dalších šest, z toho dva jsou už ve vězení. Byla jim stanovena kauce na propuštění 3 tisíce eur. Místní policejní oddíly byly začátkem týdne posíleny jednotkami zvláštního nasazení z Valladolidu a Madridu.

Burgos

Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/3505
http://ru.euronews.com/2014/01/14/spain-costly-construction-triggers-fifth-day-of-protests/
http://liberarlasmentes.blogspot.com.es/2014/01/el-apoyo-los-vecinos-de-gamonal-burgos.html






Verze pro tisk 15.1.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)