Anarchistická federace

Mezinárodní den boje proti represím ve Španělsku

Pátek 27. prosince byl dnem mezinárodního boje proti mocenským represím ve Španělsku. K protestním akcím vyzvali španělští anarchosyndikalisté.

27. prosince 2013 proběhl na výzvu madridské sekce odborového svazu CNT-AIT a libertariánské federace mládeže FIJL mezinárodní den boje proti represi ve Španělsku. Protestující požadovali osvobození sociálních aktivistů, uvězněných v Madridu 28. listopadu v souvislosti s antifašistickou akcí na madridské univerzitě UCM.

„Mezi 19 uvězněnými jsou dva členové Iberijské federace libertariánské mládeže FIJL a odborového svazu vzdělávání a sociální oblasti CNT-AIT v Madridu. Proto obě organizace vyzvaly k mezinárodnímu boji proti represi ve Španělsku i v celém světě. Mezinárodní asociace pracujících koordinuje protestní solidární akce po celém světě. Solidarita mezi anarchisty neznamená pouze slova na papíře, ale zbraň, kterou je třeba uplatňovat proti současným teroristům – tedy těm, kteří žijí na účet vykořisťovaných; těm, kteří podporují rasismus; těm, kteří používají věznice k potlačování vzdoru a k likvidaci chudých; těm, kteří vlastní zbraně a organizují války kvůli ropě a politickým a ekonomickým zájmům; těm, kteří vyhánějí lidi z jejich domovů; těm, kteří kontrolují a ovládají naše životy. A konečně proti vládcům tohoto systému, jenž je vybudován na vykořisťování, tragédiích a smrti po celém světě. Nesouhlasíme s přijetím role oběti a rozdělováním lidí na ,nevinné‘ a ,vinné‘. Boj je naše jediná cesta,“ říká se v prohlášení madridského anarchosyndikalistického svazu vzdělávání a FIJL.

Protestní a solidární akce proběhly v mnoha městech Španělska. V Madridu se uskutečnila ve 12 hodin demonstrace u budovy Úřadu vlády (v ulici Miguela Ángela). V Granadě aktivisté CNT a FIJL narušili „sváteční“ atmosféru, aby s megafonem v rukou připomněli, že mnoho protestujících je za mřížemi a čeká na soud za to, že se odvážili nesouhlasit s režimem. Akce u zastupitelských úřadů se účastnili i soudruzi z 60 kilometrů vzdáleného Mortilu. Další demonstrace proběhly v Salamance, Cádizu, Almeríi, Gijónu a dalších městech.

Akce solidarity s požadavkem ke španělské vládě, aby osvobodila uvězněné a zastavila represe proti anarchistům, byly zorganizovány také v dalších zemích světa. Například slovenská Priama akcia a Svaz polských syndikalistů připevnili na vstup velvyslanectví Španělska v Bratislavě protestní dopis a rozvinuli transparent „Proti represii španielskeho anarchistického hnutia a zväzu CNT-AIT“. Protestní zpráva byla na velvyslanectví odeslána také faxem.

Salamanca

Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/3473
http://www.kaosenlared.net/component/k2/item/76630-jornada-internacional-de-lucha-contra-la-represi%C3%B3n-y-por-la-absoluci%C3%B3n-de-los-detenidos-el-28-n.html
http://www.kaosenlared.net/component/k2/item/77151-cr%C3%B3nicas-concentraciones-en-granada-y-salamanca-del-d%C3%ADa-27-de-diciembre-por-las-detenciones-del-28-de-noviembre.html
Verze pro tisk 31.12.2013 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)