Anarchistická federace

Protesty proti uprchlíkům na východě Německa

Na území Saska a Durynska proběhlo v minulých měsících několik demonstrací proti uprchlíkům. Přinášíme překlad zprávy o těchto událostech od naší kamarádky ze Saské Kamenice.

Na území Saska a Durynska proběhlo v minulých měsících několik demonstrací proti uprchlíkům. Přinášíme překlad zprávy o těchto událostech od naší kamarádky ze Saské Kamenice.

Hlavní stanice pro uprchlíky v Saské Kamenici (Chemnitz, Sasko) byla na konci září 2013 zcela přeplněná. V malém prostoru tu musí žít víc než 700 lidí, mezi uprchlíky vzniká řada konfliktů. Oblast hlídá policie. Lidé, kteří žijí okolo stanice, tvrdí, že se tu už vůbec necítí bezpečně. V tisku se o situaci objevila řada článků, plných rasisticky motivované nenávisti.

Vláda se nakonec rozhodla, že pošle uprchlíky do Schneebergu v Krušných horách, do staré kasárny nazvané „Jägerkaserne“. Od počátku roku 2013 zde musí žít přes dvě stě uprchlíků. Neonacistická NPD (Národnědemokratická strana Německa) proti těmto uprchlíkům 19. října 2013 uspořádala demonstraci, které se účastnilo více než osm set občanů. Událost nazvali „Lichtellauf“ (Pochod světla), protože městem pochodovali s pochodněmi. Jako reakce se konal také pochod proti rasismu, jehož účastníci a účastnice říkali, že měli v ten večer veliké obavy.

NPD v Schneebergu 2. listopadu zorganizovala druhý „Lichtellauf“. Na podporu uprchlíků tentokrát dorazilo asi 500 lidí. Po boku NPD ale pochodovalo ulicemi Schneebergu více jak 1 500 lidí. Místní televizní stanice večer o události odvysílala reportáž. Obyvatelé Schneebergu v ní řekli, že se bojí uprchlíků, protože ve městě kradou: „Jsou to zločinci!“ Některé organizace, jako například Cafe Taktlos a AJZ Chemnitz, se nyní pokoušejí uprchlíkům poskytnout pomoc v podobě různých darů, například hraček pro děti.

V Greizu (Durynsko) je situace podobná. Od začátku září zde každý pátek probíhá demonstrace takzvané Iniciativy občanů Greizu proti azylovému domu „Na Zaschbergu“, jež protestuje proti narychlo otevřené ubytovně pro uprchlíky. 9. listopadu 2013 se konala demonstrace na podporu uprchlíků, nazvaná „Zamezme pogromům dřív, než se uskuteční“, které se účastnilo přes pět set antifašistů a antifašistek. Podle organizátorů z Antifašistické skupiny Vogtland (die Antifaschistischen Gruppen des Vogtlandes, AGV), stojí za protimigrantskou iniciativou neonacisté nejen z Greizu, ale z celého území Zemského okresu Vogtland.

Více informací (v němčině):
http://agv.blogsport.de/

Protirasistická demonstrace
antifa-solid-demo-9-11-2013

antifa-solid-demo-9-11-2013
Verze pro tisk 12.11.2013 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)