Anarchistická federace

Pochod milionů masek

Hnutí Anonymous iniciovalo protesty proti současným společenským problémům. Lidé v maskách Guye Fawkese vyšli v úterý do ulic 450 měst celého světa.

V úterý 5. listopadu proběhly ve 450 městech světa protestní akce v rámci globálního „Pochodu milionů masek“ (Million Mask March). Datum nebylo vybráno náhodně – v tento den v roce 1605 se spiklenci v Londýně chystali vyhodit do povětří budovu parlamentu, a díky filmu V jako vendeta se maska jednoho z účastníků „spiknutí střelného prachu“ Guye Fawkese stala mezinárodním symbolem vzdoru.

K organizaci pochodu s cílem „bránit lidství“ vyzvala skupina hackerů Anonymous na sociálních sítích.

Protestní akce byly naplánovány na 450 místech světa, od Tampy na Floridě přes Amsterodam až po Bombaj. Jak bylo uvedeno na facebookové stránce Million Mask March, demonstrace měly lidem „připomenout, kdo jsou naši nepřátelé: miliardáři, vlastnící banky a korporace, korumpující politiky, nespravedlivě zotročující lidi“.

Protestující v bílých maskách Guye Fawkese se stali synonymem hnutí Occupy a skupiny aktivistických hackerů Anonymous. Stovek akcí 5. listopadu se účastnili, aby vyjádřili nesouhlas s různými společenskými problémy, od korupce až po těžbu břidlicového plynu.

MMM2013

Jedna z větších protestních akcí proběhla večer v centru Londýna, kde se jí účastnil známý britský komik a zastánce sociální revoluce Russell Brand. Před budovou parlamentu protestující spálili návrhy zákona o energetice na protest proti růstu cen pohonných hmot. Došlo k menším srážkám s policejními těžkooděnci, když se demonstranti shromáždili u Buckinghamského paláce a chtěli si rozdělat oheň. Londýnská policie tvrdí, že nikoho nezadržela.

V hlavním městě USA Washingtonu se protestující sešli u Washingtonova památníku, odkud šli k Bílému domu, aby upozornili na různé společenské problémy včetně globálního špehování tajnými službami nebo užívání geneticky modifikovaných potravin. Před Bílým domem skandovali: „Obamo, pojď ven, tady to proberem“. V Chicagu se protestující a policie zdvořile pozdravili, zatímco v Denveru došlo k zatýkání kvůli hlášení o ničení jedné z budov. Celkově ovšem měly akce pokojný průběh. Další protesty proběhly například ve Vancouveru, Tel Avivu, Dublinu, Paříži nebo Sydney.



Zdroje:
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57611015-83/anonymous-million-mask-march-goes-global/
http://www.aitrus.info/node/3387
http://www.theguardian.com/world/2013/nov/06/protesters-gather-million-mask-march

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)