Anarchistická federace

Solidaritu s Leonardou Dibrani

Ve Francii se konají masové protesty školáků na podporu jejich romské spolužačky, která byla deportována ze země. (+ VIDEA)

Minulý týden byla patnáctiletá školačka Leonarda Dibrani během školního výletu vyvlečena policisty z autobusu a 9. října deportována francouzskými orgány se zbytkem své rodiny do Kosova. Incident ve Francii přitáhl pozornost k problematice imigrace a přivedl do ulic asi 12 000 studentů, kteří demonstrovali na podporu Leonardy Dibrani a přerušili či ukončili výuku na více než 170 školách v mnoha městech, například Paříži, Marseille, Angers či Grenoblu. Došlo k mnoha střetům s policií, když se snažila demontovat provizorní barikády před školami.

Rodina byla deportována, jelikož nebyla uznána její žádost o azyl s odůvodněním „nedostatečné vyhlídky na sociální a ekonomickou integraci“. Další protesty jsou naplánovány i na příští dny.

Jeden z učitelů Leonardy říká: „Jsem šokován, že deportujeme studenty. Každé dítě má právo na vzdělání, a to bez ohledu na svou národnost, náboženství nebo zázemí. Bez výjimky. Toto je nepřijatelné.“

Mnozí v „socialistické“ vládní straně jsou prý znechuceni tím, jak bylo s Leonardou zacházeno, i když se nezdá, že by je trápil osud 38 000 lidí, kteří byli deportováni v loňském roce. Francouzský ministr školství Vincent Peillon v televizním rozhovoru požadoval, aby se studenti okamžitě vrátili do škol. S pohrdáním prohlásil: „Když se dožadují práva na vzdělání pro všechny, pak by neměli blokovat ostatní v přístupu do školy.“ Jeho kabinetní kolega Manuel Valls tvrdí, že „by měli být všichni romští imigranti posláni zpět do zemí svého původu, neboť nemají v úmyslu se integrovat“. Vláda říká, že zrušení rozhodnutí by bylo nešťastné, neboť by „vyslalo špatnou zprávu nelegálním přistěhovalcům“.

Po svém příchodu do Kosova byla Leonarda dotazována francouzskými médii. Řekla jim o svém zadržení před spolužáky: „Hrozně jsem se styděla. Každý se mě ptal, co jsem udělala. Plakala jsem. Tady [v Kosovu] to není můj domov. Můj domov je ve Francii. Bojím se tu jít ven a ani nemluvím místním jazykem.“

Přes rozhořčení mnoha lidí napříč Francií vláda tvrdí, že zákony byly použity „přiměřeně a humánně“.

Solidaritu s Leonardou, její rodinou a všemi, kteří bojují za její návrat.

Zdroj:
Massive protests in France over deportation of Kosovar schoolgirl

Poznámka:
„Socialistický“ prezident François Hollande uvedl, že se patnáctiletá Leonarda Dibrani může do Francie vrátit, ovšem sama, bez rodičů a čtyř sourozenců. To je pro ni samozřejmě nepřijatelné. Po Hollandeově oznámení agentuře AFP v Kosovské Mitrovici uvedla, že se sama do Francie nevrátí. „Neopustím svou rodinu,“ řekla. „Do školy nemusím chodit jen já, ale i mí bratři a sestry.“ Aby se předešlo podobným protestům doporučila vyšetřovací zpráva zakázat takové policejní zásahy během výuky či při dalších školních aktivitách. Hollande oznámil, že v tomto smyslu informoval prefekty francouzských departementů.









Související odkazy:
Proti vyhoštění romské dívky a její rodiny z Francie protestovalo tisíce studentů, podle prezidenta se může vrátit pouze dívka
Deportace mladé Romky způsobila ve Francii smršť

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)